szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civilizációs betegségek közül a cukorbaj az egyik leggyorsabban terjedő kór, a magyar lakosság akár húsz százalékát is érintheti. A többség azonban struccpolitikát folytat, nem sejtve, hogy ezzel a magatartással a biztos halált választja. A baj megelőzése, kezelése pedig nem igényelne mást, mint egy kis odafigyelést. November 15-e a cukorbetegek világnapja, Fredrick Grant Banting, az inzulin feltalálójának születésnapja apropóján.

"Akkor van esélyem, ha mától fogva kitiltok mindent az életemből, ami egészségtlen; rendszeresen mozgok, sportolok, és folyamatosan figyelem a vércukorszintemet" - meséli a 46 éves Katalin, mivel "vigasztalta" orvosa, amikor kiderült a betegsége. Katalin immár négy éve él együtt 2-es típusú cukorbetegségével: az életmódváltás, a szigorú diéták meghozták a kívánt hatást, állapota stabilizálódott, azóta szinte teljes értékű életet él.

Vércukorszintmérés. Minél előbb, annál jobb
© sxc.hu
A civilizációs betegségek közül a diabétesz az egyik leggyorsabban terjedő betegség, világszerte 3,2 millió áldozatot szed évente, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 180 millióan szenvednek a betegségben. Az ENSZ a cukorbajt a globális egészséget fenyegető betegségek - amilyen az AIDS, a tuberkulózis  és a malária - közé sorolja. Magyarországon a becslések szerint a lakosság tíz százalékánál diagnosztizáltak már diabéteszt, de további tíz százaléknál lappang a kór: ők még nem tudják, hogy betegek.

"A következő évtizedek leggyakoribb betegsége a diabétesz lesz, s ezért egyértelműen az elhízás, a mozgásszegény életmód, a bőséges táplálkozás tehető felelőssé" - fest nem túl biztató képet egészségi állapotunkról Holzinger Gábor főorvos, aki szerint a megelőzés egyetlen gyógyszere az életmódváltás. Majd folytatja: a cukorbetegség lehet primer - tuljadonképpen ez maga a betegség - , illetve szekunder, azaz másodlagos. Ez utóbbi akkor lép fel, ha például eltávolítják a hasnyálmirigyet, s ezzel együtt az inzulintermelő sejteket. A betegségnek két típusa van, harmadikként szokták említeni a terhességi cukorbetegséget.

Az 1-es típusú (inzulinhiányos) a betegség fiatalkori formája, általában öröklődési hajlam áll a háttérben, s nem lehet mással kezelni, csak inzulinnal. Autoimmun betegség, a szervezet saját sejtjei ellen fordul, ellenanyagokat termel, s így megszűnik az inzulintermelés. Általában gyorsan, minél fiatalabb a beteg, annál hevesebb tünetek kíséretében lép fel, akár napok alatt. Ha nem diagnosztizálják időben, s kezdik meg gyors kezelését, a beteg menthetetlenül meghal. A tünetek között szerepel az erőteljes szomjúságérzet a vizelet mennyiségének megnövekedésével; a fokozott éhségérzet, többnyire egyidejű fogyással; a levertség, fáradtság, súlyos kiszáradás; mivel a szervezet „elsavasodik”, acetonszagúvá válik a lehelet és a vizelet; szapora és mély légzés kíséri. Noha a legtöbb gyermek és fiatal 1-es típusú cukorbetegségben szenved, az életmódból eredő elhízás következményeként a 2-es típusú diabétesz is egyre gyakoribb a 45 év alattiak körében, főként a fiataloknál.

A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz gyakoribb: a cukorbetegek 90 százaléka ebbe a típusba sorolható. A páciensek zöme elhízott, náluk az inzulinrezisztencia játszik szerepet a betegség kialakulásában. Azaz bőségesen van inzulinkínálat, csak nem tudja kifejteni hatását a célszervekben, mint például a zsírszövetekben, májban, izomszövetekben. A szervezet ezt úgy próbálja leküzdeni, hogy több inzulint termel. Általában évekig tünetmentes a beteg, sőt, a betegség évtizedekig rejtőzhet anélkül, hogy panaszt okozna.

A túlsúlyosok esetében jóval gyakoribb, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják vagy súlyosbíthatják a kórt. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők is gyógykezelésre szorulhatnak komoly betegség vagy stressz esetén; ilyenkor állapotuk ugyancsak az inzulin utólagos pótlásával tartható megfelelő szinten. Hosszú távon pedig akkor, ha a testsúly a megfelelő szintre csökken, a test zsírtartaléka optimálissá válik, illetve a rendszeres mozgás révén kialakul a kellő izomtömeg. A betegség tünetei a bőrfertőzések, bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. Előrehaladtával az éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel, majd a testsúlycsökkenés üteme felgyorsul. Leginkább késői, súlyos szövődményei révén diagnosztizálják. Ilyen a hirtelen látásromlás, fekélyesedés, gyulladások, szívproblémák, a cukorbaj gyomorfekéllyel társulva pedig halálos is lehet.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt úgynevezett pre-diabéteszes, vagyis cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn. Ebben a stádiumban a vércukorszint már emelkedett értéket mutat, de még nem nevezhető diabetikusnak. Ha idejében sikerül a vércukorszintet megfelelő szintre beállítani, a valódi cukorbetegség kialakulása későbbre halasztható, vagy megelőzhető.

Holzinger főorvos szerint a diabétesz harmadik típusaként szokták emlegetni a terhességi cukorbetegséget, amely az esetek többségében a szülés után megszűnik. Itt is vannak rizikótényezők, ilyen az öröklődési hajlam, túlsúly, illetve az életkor - 35 év feletti várandós kismamáknál gyakoribb. Ám a szűrővizsgálatokkal elejét lehet venni a fejlődési rendellenességeknek. Sajnos nem érhető el mindenhol - néhány nagyvárosban - a várandós anyukáknak szóló szűrés, sok helyen pedig csak a rizikkócsoportba tartozókat szűrik. 

Szűrés és testreszabott kezelés (Oldaltörés)

Életmentő mérések
A cukorbetegek világnapjának hivatalos színe a kék, ezért ezen a napon a világ több mint nyolcvan jelentős épülete ölti magára a kéket: többek között a London Eye, a párizsi Eiffel Tower, és New Yorkban az Empire State Building is. Itthon a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) világnapi programja foglalkozik a betegséggel. A legnagyobb problémát az elhízáshoz társuló cukorbetegség rohamos terjedésében látják az orvosok. Éppen ezért felhívják a figyelmet a diabétesz megelőzésének fontosságára, a kezelési lehetőségekre, a megfelelő életmódra, a betegek felismerésére, kiszűrésére. Kincses János, a MACOSZ elnöke különösen fontosnak tartja, hogy kapcsolatba kerüljenek azokkal az emberekkel, akik életmódjuk és más egészségügyi problémáik miatt veszélyeztetettek: akik még nem diabéteszesek, de nagy valószínűséggel azok lesznek.
"A kettes típusú, idősebb korban kialakuló betegség meggátolható lenne, ám a háziorvosoknak nincs előírva, hogy rendszeres szűrővizsgálatokra hívják be betegeiket" - tudjuk meg Holzinger Gábortól, aki szerint mindenképpen változtatni kell a jelenlegi helyzeten, hiszen most csak arra a néhány civil szervezetre hagyatkozhatunk, akik akciójelleggel időnként végeznek szűréseket. Igaz, ezek nagyon népszerűek.  Ha valaki harminc év körüli, rengeteget sportol, nem magas a vérnyomása, s nincs a családban cukorbeteg, annak elég évente egyszer, vagy még ritkábban elvégeztetnie egy ilyen vizsgálatot. Ám annak, aki kövér, s a negyvenhez közeledik  - ebben a korban a diabétesz gyakorisága meredeken emelkedik -, mindenképp ajánlott akár félévente elmennie a szűrésre - hangsúlyozza a főorvos. "A vizsgálatot természetesen bárki kérheti háziorvosától, ám a betegek többsége struccpolitikát folytat: nem szeretné, ha kiderülne, hogy beteg, pedig azzal menthetné meg az életét, hogy szembenéz a problémával."  

Annak ellenére, hogy a cukorbaj nem gyógyítható, jól kezelhető, illetve karbantartható betegség. (Némi remény felcsillant ugyan a betegség gyógyítására: a Sydney-ben található Garvan Institute kutatói nemrég azonosítottak egy enzimet, amely nagy valószínűséggel felelős az inzulintermelődés blokkolásáért – ezáltal a szervezet nem képes a vércukrot hasznosítható energiává alakítani. Ha sikerül az enzimet kordában tartani, a hasnyálmirigy inzulintermelése helyrehozhatóvá válhat.)

Noha a jelenlegi kezelések az inzulinszint stabilizálását célozzák meg, legalább annyira káros a lassú, tünetszegény, hosszú ideje tartó diabétesz, mint a felismert, ám nem megfelelően kezelt betegség. Alacsony vércukorszint mellett a betegek teljes életet élhetnek. Elég, ha tisztában vannak a lehetőségeikkel: az optimális testsúly megőrzése mellett fontos az egészséges, zsírszegény, magas rosttartalmú, kalóriaszegény étrend és rendszeres testedzés.  A sokszor szigorú, de nem lemondásokkal teli diétával megfelelően elosztható a bevitt szénhidrát mennyisége; ha ugyanis nagy mennyiségben egyszerre kerülnek a szervezetbe egyszerű és összetett cukrok, megugorhat az inzulintermelés. A rostok (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák) lassítják a cukrok felszívódását, ezáltal a vércukor szintje mérsékelt marad. A testsúly csökkentésével a felhalmozott zsírszövet által igényelt inzulin mennyisége is visszaesik. Az életmódbeli változtatásokat azonban az orvosnak egyénre szabottan kell előírnia, figyelembe véve a beteg tűrőképességeit, esetleges egyéb betegségeit.

Inzulinadagolás fájdalommmentesen

Lecserélhetik a tűt?
© Müller Judit
Mint ismeretes, a szájon át alkalmazott gyógyszerek hatékonysága akár 95 százalékkal is csökkenhet a gyomorsav miatt, ráadásul a tabletta nem minden esetben választható alternatíva. Az injekciós tűvel végzett gyógykezelés viszont sokszor fájdalmas, azonkívül hatékonysága és biztonsága többnyire a tűt kezelő betegtől is függ. Mivel a bőr természetes védelmi rendszerként működik, számos gyógyszer szervezetbe juttatására nem alkalmas. A piacon jelenleg kapható bőrtapaszok emiatt csak olyan gyógyszerek esetében használhatók, amelyek a bőrön keresztül szívódnak fel: ilyen például a dohányzásról való leszokást segítő nikotintapasz.

A HP Labs kutatói olyan „intelligens tapaszt” fejlesztettek ki, amely alternatívát nyújt az injekciós tű használatára, mivel pontos adagokban juttatja a gyógyszert a bőr felszíne alá, ráadásul fájdalom nélkül: egy beépített, különleges vékony tű segítségével fecskendezi a bőrbe a gyógyszert. Tartalmaz egy számítógépes chipet is, amelynek adatai alapján a beteg igényeinek megfelelően egy vagy többféle gyógyszert is képes a bőrbe juttatni – változó adagokban és időközönként. Az intelligens tapasz – mikrotűi segítségével – is többféle kezelést képes biztosítani. Az új bőrtapaszok a tesztelési és az engedélyeztetési eljárásoktól függően kettő-négy éven belül kerülhetnek forgalomba.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Daganatos elváltozások, cukorbaj a hétvégi ingyenes szűréseken

Több mint húszezer vizsgálatot végeztek el ingyenesen a Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P) november 3-i rendezvényén, amely része annak a hét hetes programnak, amit a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezett, és civil, valamint állami egészségügyi szervezetek összefogásában jött létre.

Kult

Munkanélküli, májrákos és cukorbeteg. Ki segít neki?

Munkanélkülinek lenni cudar dolog. Ennél már csak az cudarabb, ha megváltozott munkaképességűek vagyunk. Tovább ront a helyzeten, ha vidéken, lehetőleg egykori bányászvárosban élünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk ép ésszel felkelni minden olyan napon, amikor úgy érezzük, nincs miért. A Verzió filmfesztivál filmjét ajánljuk.

hvg.hu Plázs

A cukorbetegség egyik formája az Alzheimer-kór?

Egy új kutatás eredményei alátámasztják azt az elméletet, miszerint az Alzheimer-kór nem más, mint a cukorbetegség egyik formája. A szellemi leépüléssel járó betegségnél az agy ugyanis nem jut elég inzulinhoz.

MTI Plázs

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

A halhúsban és más, omega-3-as zsírsavakat tartalmazó élelemben gazdag étrend csökkenti az 1-es típusú cukorbaj kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók.

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Nem fogadja el Karácsony Gergely ötletét Bán Teodóra

Nem fogadja el Karácsony Gergely ötletét Bán Teodóra

"Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál"

"Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál"