szerző:
OTS-Hírvonal

A jó minőségű margarinok nem, vagy csak az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően - segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Az elmúlt év utolsó hónapjaiban a média különböző csatornáin újra és újra felcsaptak a margarinellenes hadjárat hullámai. Az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői a karácsonyi bevásárlások idején tanácstalanul üldögéltek a stúdióban. Egyikük az interneten körlevél formájában megjelenő levélről mesélt, amely a margarin káros hatásait ecsetelte. A másik műsorvezető azonban védelmébe vette a margarint. A beszélgetés végül azzal a konklúzióval zárult, hogy évekkel ezelőtt a vajat kiáltották ki első számú közellenségnek, most pedig eljött az ideje, hogy ugyanezt tegyék a margarinnal. De vajon mi az igazság a sok állítás körül? Táplálkozási szakemberek összegyűjtöttek néhány tévhitet és az azokat cáfoló tényeket. 
 
Milyen hatással van a margarin a koleszterinszintre?

A margarint érő támadások első pontja szerint a margarin emeli a koleszterinszintet. Emeli, mert az előállításához szükséges szilárd növényi olajok a szervezetre ártalmas, úgynevezett transzzsírokat is tartalmaznak. E zsírok rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vérben levő jó koleszterin szintjét, így növeli az érelmeszesedés kialakulásáért felelős, rossz koleszterinét. Tény ugyanakkor: a hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül, a ma kapható, jó minőségű margarinokba kerülő növényi olajokat már nem hidrogénezik, helyette kemény, a természetben előforduló növényi zsírokat (kókuszzsír, pálmazsír) használnak a kívánt, kenhető állag elérésért. Így mára sikerült a transzzsírsavak arányát 1-2 százalékra vagy ez alá csökkenteni, és ezt az információt bizonyos gyártók a csomagoláson található tápanyagtáblázatban fel is tüntetik termékeiken. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma alacsony, a WHO által ajánlott 1 százalék alatti, zsírsavösszetételüknek köszönhetően a szív- és érrendszerre kifejezetten jó hatással vannak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarinok nem emelik a koleszterinszintet, épp ellenkezőleg: zsírsavösszetételüknek és más összetevőiknek köszönhetően segítenek csökkenteni. 
 
Felborulhat az egyensúly

A margarinfogyasztók tévednek, amikor azt hiszik, hogy a koleszterin nem szükséges az emberi szervezet működéséhez. Így csupán koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tény: való igaz - egyébként senki nem állította ennek ellenkezőjét -, hogy koleszterinre igenis szüksége van a szervezetnek. Az emberi szervezet pontosan ezért állítja elő a koleszterint. Sajnos a táplálékkal bevitt túlzott mennyiségű koleszterinnel, valamint a telített és transzzsírsavakkal - amelyek jellemzően olyan  állati eredetű élelmiszerekben vannak, amilyen például a vaj is - felboríthatjuk a védő és az ártó koleszterin egyensúlyát, az utóbbi javára. Ezzel pedig növelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tiltott élelmiszerek szerencsére nincsenek, csak betartandó mennyiségek: ezért megfelelő mennyiségben vaj és egyéb állati zsiradékok is fogyaszthatók, de ételkészítéshez, kenyérkenéshez a növényi olajokat, margarinokat ajánlott előnyben részesíteni.
 
Növényi és állati eredetű zsírok
 
Ismert tény, de nem lehet elégszer ismételni: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők jelentős része táplálkozással befolyásolható. A Magyar Szív Egyesület 2007-ben készült hazai, reprezentatív koleszterinkutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek (20-90 év közöttiek) 24 százalékának emelkedett a koleszterinszintje, 17 százalékának pedig magas. Így a felnőtt lakosság jelentős részének nem javasolt a koleszterinszint növekedését okozó élelmiszerek nagymértékű fogyasztása. A jó minőségű margarinok fogyasztása jól beilleszthető a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásba.
 
A korszerű táplálkozásban az állati eredetű zsiradékokat lehetőség szerint (de nem teljesen) növényi eredetű zsiradékokra érdemes cserélnünk. Sütéshez az olívaolaj jelenthet jó megoldást, étrendünket gabonafélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, zsírszegény húsfélékkel és tejjel-tejtermékekkel, valamint halakkal kell minél változatosabban összeállítani.

Tiltott élelmiszerek nincsenek, csak betartandó mennyiségek: ezért megfelelő arányban vaj és egyéb állati zsiradékok is fogyaszthatók, de ételkészítéshez, kenyérkenéshez a növényi olajokat, margarinokat ajánlott előnyben részesíteni - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Pozitívan diszkriminálják a margarinfogyasztókat

Pénzbeli visszatérítést nyújt Hollandia egyik legnagyobb egészségbiztosító társasága azon ügyfeleinek, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy koleszterincsökkentő élelmiszeradalékkal dúsított margarint, joghurtot, és egyéb tejtermékeket fogyasztanak.

MTI Plázs

Nemcsak a koleszterin, a rák esélye is csökken

A rosszindulatú daganatok előfordulását is lényegesen csökkenti az idős embereknek az érelmeszesedés kialakulásában fontos szerepet játszó zsírnemű anyag, a koleszterin szintjének csökkentésére adott gyógyszer. Ez az idős szívbetegek millióinak igen fontos hír jelenik meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tudományos folyóiratának februári számában.

hvg.hu Plázs

Miért tehető felelőssé a koleszterin?

A koleszterin diéta létjogosultságát a koleszterinszint, a szívroham és a stroke kockázatának szoros kapcsolata tartja életben. Azonban, közel több mint egy évtizede tisztában vagyunk azzal, hogy a szívrohamon átesett betegek 50 százalékának nem magas a koleszterinszintje.

hvg.hu Plázs

Koleszterin: a jó, a rossz és a csúf

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kiváltó tényezője a nem megfelelő koleszterin-szint. Bár örökletes tényező is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszhatások mellett az étkezés szintén befolyásolhatja szintjét a vérben. Ha leletén a koleszterinszintje 6,5-7,8 mmol/l értéknél, vagy triglicerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, nagy az érelmeszesedés és az infarktus kockázata, forduljon orvoshoz!

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Nem érdekli a fontot May lemondása

Nem érdekli a fontot May lemondása

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze

Két kilométeres dugulás van az M5-ösön

Két kilométeres dugulás van az M5-ösön