szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Laboratóriumban ártalmatlanná tették a halálos ebola-vírust amerikai kutatók, így lehetővé vált hatékonyabb kutatása és egy esetleges ellenszer kifejlesztése - olvasható a BBC News honlapján.

A Madisonban lévő Wisconsin Egyetem munkatársai Yoshihiro Kawaoka vezetésével eltávolítottak egy gént (VP30) a vírus nyolc génje közül, s ezzel elérték, hogy ne tudjon replikálódni. Az új módszer révén remélhetőleg az ebola egyszerűbb laborokban is kutathatóvá válik.

Nagyon kevés laboratórium képes kellő biztonsággal kutatni a veszélyes vírust. A kutatóknak ezekben például olyan védőöltözéket kell viselniük, amelyhez külön légzőkészülék tartozik, s hogy a kutatóhelyiségből ne szabadulhasson ki vírus, olyan nyomást tartanak fel benne, amely kisebb a környező térség légnyomásánál, így csak kívülről áramlik befelé a levegő az esetleges réseken. 
 
Noha a szakemberek kiiktatták a vírus replikálódási képességét, vagyis azt a tulajdonságát, hogy önmagát másolva szaporodik, ezt részben vissza kellett állítaniuk ahhoz, hogy alaposan vizsgálhassák. Ezért olyan majomvesesejteket tenyésztettek ki, amelyek a szükséges proteint tartalmazzák. Mivel ezek a sejtek szolgáltatták a proteint, és nem maga a vírus, a vírus csak ezen sejtekben tudott replikálódni. A kutatók szerint ez azt is jelenti, hogy az új módszerrel hatástalanított ebola-vírus emberi szervezetbe jutva is veszélytelen lenne. Más szóval a megváltoztatott vírus normális sejtben képtelen lenne növekedni.
 
Ám egyes kutatók még fenntartással fogadják ezt a feltételezést, és egyértelmű bizonyítékra várnak, például arra, hogy a hatástalanított ebola-vírus nagy dózisban sem okoz megbetegedést majmoknál.
 
Az ebola-vírus fertőzése magas lázat, külső és belső vérzést okoz. Közép-Afrikából, az Ebola folyó környékéről ismert, először 1976-ban, Kongóban azonosították, majd az eddigi legpusztítóbb járványt 1995-ben Zairében okozta. Ez a vírus a ma ismert legragályosabb emberi kórokozó, a fertőzöttek halálozási aránya 50-90 százalék. Potenciális biológiai fegyver.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az ebola Ugandában gyilkol

Legkevesebb huszonnyolcra emelkedett vasárnapra az ebola-vírus áldozatainak száma Ugandában, miután hárman ismét meghaltak a vérzéses lázban.

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt