szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy új kísérleti műtéti eljárás segítségével néhány kettes típusú cukorbetegségben szenvedő beteg ismét teljesen egészséges lehet. Az orvosok egyelőre óvatosak a módszerrel kapcsolatban.

Mahdu Rangraj és Leonard Maffucci amerikai orvosok (Sound Shore Egészségügyi Központ, New York) végezték az egyedülálló műtétet, a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő Rocco Tursón.

A páciens hat éve küzdött a betegséggel, egyfolytában gyógyszerekre és inzulin-injekciókra szorult. Ennek ellenére állapota folyamatosan romlott: "a látásom is egyre rosszabb lett, emellett a lábkörmeim is kezdtek elszíneződni" - nyilatkozta.

A műtét során az orvosok a beteg vékonybelének bemeneti részéből eltávolítottak egy darabot, majd a szöveteket újra összevarrták. Az eljárás lényege, hogy az elfogyasztott táplálék ne kerülhessen kapcsolatba a vékonybél kezdeti szakaszával. A vékonybélben választódik ki ugyanis a vércukorszintért felelős hormonok egy része.

A műtét után a 62 éves cukorbeteg élete gyökeresen megváltozott: vércukorszintje normalizálódott és saját bevallása szerint életerősebb, mint valaha. Jelenleg a Sound Shore az egyetlen intézet az Egyesült Államokban, amely ezt a beavatkozást végzi, de az orvosok remélik, hamarosan világszerte elterjedhet ez az egyedülálló eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Cukorbetegség: mikor csalhat a vizsgálat?

A Wake Forest Egyetem kutatói felfedezték, hogy a hagyományos vércukorszint vizsgálat eredménye nem megbízható olyan diabéteszesek esetében, akik dialízisre is szorulnak.

MTI Plázs

Ön cukorbeteg? Hamarosan kiderül

A kérdőíves kikérdezés alapján felmérik azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik - bár nem tudnak róla - de már cukorbetegek, vagy a betegség "előszobájában" járnak.

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak