Rejtély, miért élnek tovább az optimisták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Tanulmányok állítják, hogy az optimisták tovább élnek és egészségesebbek is, mint pesszimista társaik. Az okokat egyelőre csak sejtetik a kutatók.

A nagyon optimisták később halnak. A szív-bypass műtéten átesett betegek ritkábban kerülnek vissza a kórházba, ha optimisták. A pozitív érzelmeket mutató emberek vérnyomása alacsonyabb. A legpesszimistábbaknak kétszer akkora esélye van a szívbetegségek kialakulására, mint a legoptimistábbaknak. De vajon az optimizmus maga teszi egészségesebbé az embereket, vagy épp fordítva: az egészségesebb emberek derűlátóbbak?

Ahhoz, hogy jobb rálátásuk legyen, a tudósok az előzetesen fennálló egészségi állapotokat mérték fel. Azt találták, hogy a már meglévő betegségek nem cáfolják az optimizmus előnyeit, ahogy azt a Harvard Men’s Health Watch májusi számában olvashatjuk. A kutatók azt találták, hogy például a lelkierővel kapcsolatban, a többféle betegségben szenvedő idősek is azt állították, szépen öregedtek meg.

Egy másik tanulmány felfedte, hogy a beteg és sérült emberek nem süllyednek saját nyomorúságukba, mint azt sokan gondolják. Egy harmadik tanulmány szerint az optimizmus az agyban azt a területet serkenti, amely hibásan működik a depressziós betegek esetén.

De vajon miért éri meg optimistának lenni? Talán az optimisták azért egészségesebbek, mert egészségesebb életmódot folytatnak, erősebb szociális kapcsolatokat építenek ki, jobb orvosi ellátásban van részük - sejteti a Health Watch cikke.

A stresszt is fő gyilkosként tartják számon, mivel olyan hormonokat szabadít fel, amely zavarokat okoz a szervezetben a fogínytől a szívig. Az optimistáknak valószínűleg alacsonyabb a stresszhormon-szintjük. Az öröklődés is szerepet játszhat. Lehet, hogy a gének szabályozzák, ki lesz optimista, és esetleg ugyanezek a gének felelősek az egészségért és hosszú életért. Több kutatásra van szükség, mert lehet, hogy összetett folyamatok is szerepet játszanak ebben.