szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Georgiai Egyetem kutatói olyan új technológiát fejlesztettek ki, mely gyorsan csökkenti az élelmiszereken levő veszélyes baktériumszennyeződést.

Az új mikrobaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal. A készítmény spray és oldat formájában is használható, és gyorsan elpusztítja például a Salmonella és E.coli nevű baktériumokat az ételeken a salátától a paradicsomig, gyümölcsig, szárnyasokig, húsokig. A készítmény olcsó és kereskedelmi forgalomban kapható alkotóelemekből áll, melyeket az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatala (FDA) az egyetem nyilatkozata szerint korábban biztonságosnak nyilvánított.

A betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) úgy becsüli, hogy csak az Egyesült Államok területén évente 76 millió esetben okoznak megbetegedést a fertőzött élelmiszerek. Ezek közül 300 ezer jár kórházi kezeléssel, 5 ezer pedig halállal. Jelenleg az élelmiszeriparban klóros lemosást alkalmaznak, hogy csökkentsék a káros baktériumok számát a zöldségeken, gyümölcsökön és a szárnyashúson, de a klór érzékeny az élelmiszer összetevőire és a klóros vízzel való kezelés közben felszabaduló anyagok miatt sok baktérium életben marad. Ráadásul a klór magas koncentrációban mérgező, mellékízt és az élelmiszer külsejének megváltozását okozhatja, továbbá csak szakképzett személyzet alkalmazhatja speciális felszereléssel.

Az új eljárás hatékony, biztonságos a fogyasztókra és az élelmiszeripari dolgozókra is, továbbá nem befolyásolja a termék megjelenését vagy minőségét - tette hozzá Michael Doyle, az új technológia egyik feltalálója. 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!