szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében gyógyászati célra és az egészségügyi minisztérium felügyeletével a jövőben lehet kannabiszt termeszteni az ország területén.

A szerdán késő este véget ért parlamenti vitában Andrea Kdolsky egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a kannabisz - indiai vadkender - jelentős szerepet játszik a fájdalomcsillapító kezelésekben.

A kábítószernek minősülő növény engedély nélküli birtoklása vagy a vele való kereskedés különben hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtható Ausztriában.

A szerdán elfogadott törvény értelmében kizárólag az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság termeszthet kannabiszt.

Michael Bach, a fájdalomkutatással foglalkozó osztrák szövetség (ÖSG) elnöke üdvözölte a döntést, amely, mint fogalmazott "lehetővé teszi új orvosságok kifejlesztését a fájdalom kezelésére". Hozzáfűzte, hogy az orvosok mind nagyobb mértékben alkalmaznak erre a célra a kannabiszból nyert anyagokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kannabisz szájspray receptre

Kannabisz alapú fájdalomcsillapítót írhatnak fel a brit orvosok a szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek. A Sativex nevű szájspray a kannabisz két összetevőjét tartalmazza.

hvg.hu Plázs

Kik és miért lazítanak marihuánával?

A középosztályhoz tartozó polgárok tudatosan, ám körültekintéssel választják a marihuánát szabadidős hangulatuk fokozásához – állítja az Alberta Egyetem új tanulmánya.

MTI Tech

Amerikai orvosok a marihuána alkalmazása mellett állnak ki

Támogatja a marihuána orvosi célú felhasználását az Egyesült Államok második legnagyobb orvosszervezete, az American College of Physicians, egyúttal sürgeti a kormányt, hogy vonja vissza az erre vonatkozó tiltásokat és finanszírozza a témához kapcsolódó tanulmányokat.

MTI Karrier

Hátfájását orvosolta a marihuánával, kirúgták

Kaliforniában az alkalmazottakat ki lehet rúgni patikában kiváltott marihuána gyógyászati célú használata miatt a kaliforniai legfelsőbb bíróság határozata szerint, de ez ellentmond az állam törvényének.

MTI Világ

Amszterdamból kisöprik a marihuánát

Amszterdam vissza akarja nyerni valódi azonosságát, nem akar a prostitúció és a drog fővárosa lenni. Az év elején a híres-hírhedt vöröslámpás negyed 900 szexkirakatából 350-et bezárattak a hatóságok, s időközben bizonytalanná vált a nem kevésbé nevezetes coffee-shopok sorsa is.

Medipress Plázs

Nem hat a kannabisz-alapú fájdalomcsillapító

A brit gyógyszerészeti cég közleménye szerint kannabisz-alapú gyógyszerük a végső tesztelések során nem hozott megfelelő eredményeket a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő páciensek neuropátiás fájdalmainak enyhítésében.

MTI Plázs

Marihuána automatából, kizárólag betegeknek

A pácienseknek be kell mutatniuk a receptjüket, ujjnyomatot vesznek róluk, lefényképezik őket, ezután kapják meg azt a kártyát, amellyel marihuánát vásárolhatnak az automatákból - olvasható a BBC News honlapján.

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését