szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint a Balaton...

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint a Balaton Európa olyan kulturális helyszíne, amely képes és méltó arra, hogy egész évben, és ne csak egy rövid szezonban fogadja a látogatókat. Szólt arról is, szeretné elérni egy olyan európai típusú örökségvédelem meghonosodását, amely nem műtárgyakként kezeli az épületeket, hanem azok használatát tekinti elsődlegesnek. Ez azt is jelenti, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal nemcsak múzeumként, hanem például rendezvények helyszíneként is funkcionál egy-egy védett objektum.
   
A Balatonnál sok középkori templom található, amely alkalmas rendezvények befogadására, és a térség igen gazdag várhelyekben, amelyek azonban nehezen megközelíthetőek, illetve nem képesek megfelelő szolgáltatásokkal fogadni a turistákat - mutatott rá Mezős Tamás. Hozzátette: pénzt nem ígérhet a műemlékekkel járó feladatokhoz, mert Magyarország - szemben más országokkal -  nem nyújt támogatást erre a célra, holott születtek már olyan javaslatok is francia mintára, amelyek megtérülő áfa-kedvezménnyel lehetővé tennék a műemlék-felújítások beindítását a költségvetés terhelése nélkül.
   
Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerint azért is pusztultak az elmúlt években egyre gyorsabban az értékek, mert eddig zárt világ volt a műemlékvédelem, elutasította a segítő kezeket is. Véleménye szerint a minőségi turizmusért már sokat tett a régió, 27 négycsillagos és egy ötcsillagos szálloda épült az elmúlt években az üdülőövezetben, de nem történt érdemi lépés a középkori értékek, templomok, várromok állagmegóvásáért, felújításáért.
   
Suchman Tamás, a BFT elnöke arról beszélt, hogy nem csak pénz kérdése az értékek feltárása, kiaknázása. Az ülésen résztvevő polgármesterektől nagyobb odafigyelést kért a műemlékek megőrzésére, hasznosítására. Példaként említette, hogy a kereki várat megfelelő jelzés hiányában alig lehet megtalálni, az pedig szerinte már az ország szégyene, hogy a fenékpusztai ókeresztény bazilika jelenleg nem egy nemzeti és vallási emlékhelyként, hanem a turistabuszok utasainak nyilvános vécéjeként funkcionál.
   
A BFT tagsága határozott arról: megvizsgálja a kérdést, hogy jelöljék-e világörökségi címre a Balaton-régiót. Erre ad hoc munkabizottságot hozott létre a három tóparti megyét képviselőkből.     Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin László az ülésen jelezte: a város képviselőtestülete már korábban döntött arról, hogy településük nem kívánja a világörökség minősítést. Mint mondta, abból is hátrányuk származott, hogy a nemzeti parkhoz tartoznak, és eddig semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, nem járna-e hátrányokkal a világörökségi cím.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!