szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kórházak és idősotthonok lakóinak tápláltsági állapotát mérik fel Európa számos országában, Magyarországon is csütörtökön az ötödik alkalommal megrendezendő Táplálási Napon.

A kórházi betegek ellátásának javítását célul kitűző Táplálási Napot az ESPEN (European Society of Parental and Enteral Nutrition), a táplálásterápiáért felelős európai társaság hívta életre 2006-ban. Az évente megrendezett esemény lényege, hogy egy adott napon a kórházak és idősotthonok lakói kérdőívek önkéntes kitöltésével számolnak be a kórházi étkeztetésre vonatkozó tapasztalataikról. 
   
A kutatás a betegeknek a kórházi tartózkodás ideje alatti testsúlyváltozására, az adott napokon fogyasztott élelmiszer mennyiségére, minőségére, illetve betegségük kezelésének bizonyos részleteire is kitér - tudatta szerdán Hoffmann Piroska, a Táplálási Nap koordinátora.
   
A felmérés célja, hogy javuljon a kórházi táplálás minősége, hiszen a megfelelő élelmezés hozzájárulhat a betegek mielőbbi gyógyulásához, csökkentheti a komplikációk és szövődmények kialakulását, megrövidítheti a kórházi tartózkodás idejét, következésképpen költséghatékonyabb megoldást jelenthet az egészségügyi intézmények és az egészségbiztosítás számára. 
   
Az utóbbi évben Európa országaiban összesen 1883 kórház mintegy 53 300 betege vett részt az önkéntes tápláltsági állapot felmérésben. Magyarország a legaktívabb közreműködők közé tartozik. Tavaly 118 egészségügyi intézmény - köztük az Állami Egészségügyi Központ, az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, a Pécsi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a MÁV Kórház, a Szent János Kórház, és az Uzsoki Kórház - vett részt a betegek táplálásterápiás ellátásának reprezentatív felmérésében. 
   
Ez több mint húszszorosa a 2007-es részvételnek, és az európai országok részvételi rangsorában is előkelő helynek számít - fogalmazott Hoffmann Piroska. 
   
Idén először a kórházakon túl szociális otthonok is csatlakoztak a felméréshez.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!