szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk, hol találhatóak a legszebb megoldások!1.

CaixaForum múzeum – Madrid
©

Lássuk, hol találhatóak a legszebb megoldások!

1. Musée du Quai Branly – Párizs
Az egyik legismertebb függőleges kertet a műfaj egyik szülőatyja, Patrick Blanc tervezte. A dús növényzettel borított múzeum épülete első ránézésre úgy néz ki, mintha falait sűrű mohából és különböző lombokból szőtték volna. Igazság szerint azonban ez csak egy külső borítás, amely egyrészt esztétikai élményt ajándékoz az ide látogatóknak, másrészt javítja a levegő minőségét és csökkenti az épület energiafogyasztását, ugyanis kiváló hőszigetelőként is működik.

2. Skyfarm – Toronto
Már a megvalósítás fázisába lépett az ambíciózus projekt, amely egy több mint 200 méter magas, 58 emeletes épületet változtat egyszerű felhőkarcolóból lélegzetelállító látványossággá. A Skyfarm, amellett, hogy egyedülálló építészeti bravúr, komoly bevételi forrást is jelent. A függőleges kertészet (vertical farming) a jövő válasza lehet az élelmiszerkrízisre. Hogy miért? A számok önmagukért beszélnek. A Skyfarm mindössze 1,32 hektár alapterületen fekszik, azonban majdnem egy négyzetkilométernyi művelésre alkalmas földet biztosít a városnak, amely ezáltal – a becslések szerint – évente mintegy 23 millió dollárt profitálhat a terményekből.

3. CaixaForum múzeum – Madrid
A már említett Patrick Blanc műve a turisták által közkedvelt intézmény, amelynek 24 méter magas falát 15 000 növény borítja, amelyek 250 különböző fajból kerültek ki. A patinás épület és a vibráló, üde zöld fal ellenpontozása felejthetetlen élménnyé teszi a látogatást, a múzeum kulturális kincseiről nem is szólva. 

Vancouver Aquarium
©

4. Vancouver Aquarium – Vancouver
A vízi park díjnyertes élő falát eredetileg azért építették, hogy csökkentse a városból beszűrődő zajt, s, hogy bizonyítsák: az épületeket és a környezetünket a nagyvárosokban sem lehetetlen emberközelibbé és barátságosabbá változtatni. A csaknem 50 négyzetméternyi felület modulszerű panelekből áll, így a kertészek egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tudják cserélni a különböző növényeket a parkban.

5. Marche des Halles – Avignon
Ismét egy Blanc alkotás, amely remekül illusztrálja, hogy a városokban elhelyezett függőleges kertek nem csak ökológiai, vagy gazdasági szempontból hasznosak, de művészeti alkotásként is kiemelkedőek. Az építész zseni forradalmi ötleteinek köszönhetően az installációnak nincs szüksége termőföldre, a nagy gonddal kiválogatott növények pedig csupán kevés törődést igényelnek.

6. Qantas First Lounge - Sydney
Az utazás – még ha nyaralni indulunk is – gyakran sok stresszel jár. A repülőterekre ez különösen igaz, a nyüzsgő, sokszor zsúfolt, átláthatatlan terminálok pedig könnyen az őrületbe kergethetik az utazókat. A tehetősebbek számára építették a Qantas légitársaság exkluzív várótermét Sydney nemzetközi repülőterén. Itt minden négyzetcentiméter jó nevű tervezők keze munkája. A buja élő fal látványától pedig érezhetően csökken a stress-szintünk is. Az egyszerű elegáns megoldást természetesen a már említett Patrick Blanc neve fémjelzi. 

Siam Paragon, Bangkok
©

7. Parabienta – Japán
Ez a különös alkotás két japán nagyvállalat a Shimizu és a Minoru Industries közös vállalkozásának gyümölcse. A falat felépíteni és karbantartani csaknem elhanyagolható költséget jelent, ezzel szemben jelentős megtakarítást eredményez, mivel nagy mértékben hozzájárul az épület hűtéséhez. Ezáltal természetesen jelentősen csökken az energiafelhasználás is.

8. Siam Paragon bevásárlóközpont - Bangkok
Az unalomig ismert bevásárlóközpontok beltereit álmodták újra a bangkoki plaza tervezői. A stratégiai pontokon elhelyzett zöldellő betétek nyugtató légkört és az élet színeit varázsolják a boltok és üzletek közé. A befektetés jót tett az üzletnek, a turisták mellett a helyiek is előszeretettel látogatják az emberközelivé varázsolt bevásárlóközpontot.
.
9. Rica Talk Hotel – Stockholm
A skandináv szálloda étterméből Michael Hellgren tájépítész varázsolt botanikai oázist. A 82 négyzetméteres felületre több mint 100 fajból választott ki 3000 növényt, amely nyugtató és természetes külsőt kölcsönöz a helyiségnek.

10. Oulu Bar – Williamsburg
Az első brooklyin függőleges kertként ismert Oulu Bar utcai homlokzatát borította zöldbe a látogatók becsalogatására. A Green Living Technologies nevű cég által telepített installáció jól ellenpontozza a faborítású bejáratot és a nagy üvegfelületeket. A cseles megoldással az egész épületet korszerűvé és stílusossá varázsolták, s a zöld technológia által indított divatirányzatot is ügyesen lovagolták meg.

-JB-

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától

Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától

Trumpék be akarják tiltani a TikTokot

Trumpék be akarják tiltani a TikTokot

Sötét módot kap a Google Dokumentumok, a Táblázatok és a Diák

Sötét módot kap a Google Dokumentumok, a Táblázatok és a Diák