szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hurrá, nemsokára valamennyien száz évesek lehetünk! - örvendeztette meg olvasóit a Bild, s mindehhez ráadásul húsz jó tanácsot fogalmazott meg. Az első helyre a sok zöldség, illetve gyümölcsfogyasztást, valamint a rendszeres szexet tette.

A legnagyobb példányszámú német újság által megszólaltatott szakértők azt is kiszámolták, hogy az egyes  tippek -  amennyiben megfogadják őket - remény szerint hány évvel hosszabbíthatják meg az életet. Így garantálták azt, hogy aki sok zöldséget és gyümölcsöt, továbbá halat fogyaszt, átlagban két évvel tovább él. Az "élethossziglan" tartó szex lazító és elégedettséget keltő hatása miatt szerintük ugyancsak két évvel járul hozzá az élet meghosszabbodásához, mint ahogy a napi egy pohár vörösbor is csaknem két évet segíthet.
   
Persze ezzel nem ért véget a jó tanácsok sora, így a szakértők utaltak például arra, hogy az ember társas lény, azaz a rendszeres társaság - s  minél több jó barát vagy barátnő - ugyancsak élethosszabbító hatással lehet. Hasonlóan az állandó agytorna, s ezzel összefüggésben egyebek között keresztrejtvényfejtést és a sakkot ajánlották. De - mint utaltak rá - ugyanilyen fontos, s ugyancsak éveket jelenthet a rendszeres mozgás is, ezen a téren persze a sakknál intenzívebb erőkifejtésre, így mindenekelőtt rendszeres futásra, úszásra vagy kerékpározásra van szükség. S eltanácsoltak a dohányozástól, azt állítva, hogy a cigaretta elvetése legkevesebb egy év továbbélést jelent.
   
Az idézett szakértők kiemelték a munka jótékony hatását is, ami - különösen ha jó hangulatban és kellemes környezetben zajlik - legkevesebb egy év pluszt jelent. A képzettség - az érettségi, s különösen az egyetem - ugyancsak jótékony, hónapokban mérhető hatással lehet.
   
A Bild tanácsadói megfogalmaztak néhány, az életvitellel  kapcsolatos általános tippet is, kiemelve például a jókedv jelentőségét. S figyelmeztettek arra, hogy a düh, a harag és a veszekedés megrövidítheti az életet. A szakértők szinte mindenben egy véleményen voltak, csupán a házasság hatását értékelték különbözőképp. Az egyik tábor azt állította, hogy a házasság a férfiak számára egy év pluszt, a nők számára ugyanakkor egy év mínuszt jelent. De már egyöntetűen vélekedtek úgy, hogy egy évvel tovább él, aki vidéken, s nem a városban él.
   
Végezetül a Bild olvasóinak azt tanácsolta: ha mindezt elhiszik, az önmagában egy évet biztosan segít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A hosszú élet titka: genetika, környezet vagy életmód?

Hogyan maradhatnak munkaképesek, egészségesek és elsősorban az életükkel elégedettek a régebbi korokban már öregnek számító 50-60 évesek? A HVG Kiadó által megjelentetett könyvében Dr. Marton István professzor e kor élvezetéhez nyújt háttérinformációkat és tippeket.

hvg.hu Tech

Egészséges, hosszú élet: az élesztőben van a titok?

Idősebb korunkban azért sújt minket több betegség, mert sejtjeink egyre nehezebben osztódnak, az osztódás következtében pedig egyre hibásabb sejtek születnek. Mindezek oka a kromoszómáink végén található biológiai "sapkák", a telomérek méretének csökkenése. Kaliforniai kutatók most döbbentek rá: akár hosszan is tarthatjuk ezeket, ami miatt végeredményben tovább élhetnénk egészségesen.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A hosszú élet titka: az isteni joghurt

Nem túlzás, hogy jó ideje joghurt folyik a tv-csatornák vízcsapjából. Lassan már az óvodások is Bifidus essensisről, actiregularisról, belső ritmusról és napi beviteli értékről selypegnek.

MTI Plázs

Ősi recept: a hosszú élet elixírje

A hosszú élet elixírje mézből, cseresznyéből, gyógyfüvekből és Itália leghíresebb vörösborából, a Chiantiból készül, legalábbis egy sok évszázados recept szerint, amelyre Olaszország egyik legrégebbi gyógyszertárában bukkantak.

hvg.hu Plázs

12 tipp a hosszú életért

Az alábbi ötletek bár látszólag teljesen maguktól értetődőek, azonban számos olyan jótékony hatásuk van, amelybe mindennapi, feszített életünk során nem gondolunk bele. Nyilvánvalóan az alábbi lista nem tartalmazza az összes olyan ötletet, amellyel az ember hosszú távon megőrizheti egészségét, azonban ha akár egyet-kettőt megfogad közülük, máris sokat tett önmagáért, s közvetve akár családjáért is.

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk