szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európában még nem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig 81 ember halálát okozta, az Egyesült Államokban pedig többeket megbetegített - közölte vasárnap az Európai Bizottság.

 "Európából még nem jelentettek előfordulást. Nagyon szoros figyelemmel követjük a helyzet alakulását" - közölte az EU egészségügyi szóvivője.
    
Az európai egészségügyi illetékesek állandó kapcsolatban állnak az amerikai és a mexikói társszervekkel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és folyamatosan értékelik a rendelkezésre álló információkat.

 A WHO szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség. Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben, ahol Margaret Chan főigazgatóval és más magas rangú tisztviselőkkel együtt meghallgatták a mexikói és az amerikai hatóságok legfrissebb tájékoztatását. A szakértők egyetértettek abban: további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból. 
    
Margaret Chan felszólította minden ország egészségügyi hatóságait, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, kövessék figyelemmel és jelentsék a gyanús influenzaszerű vagy súlyos tüdőgyulladással járó megbetegedéseket. 
    
"Ez egyértelműen a H1N1 jelzésű vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni embereket" - mondta, elismerve ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

WHO: világjárvány lehet a sertésinfluenzából

Nagyon súlyos fenyegetést jelent a Mexikóban terjedő sertésinfluenza betegség. A következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle - mondta szombati sajtótájékoztatóján Genfben Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni