szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy svéd tanulmány szerint az Alzheimer-kór biomarkereit az agyi-gerincvelői folyadékban már a betegség nagyon korai stádiumában ki lehet mutatni.

A göteborgi egyetem kutatói 168 beteg agyi-gerincvelői folyadékmintáját elemezték, és jellegzetes mintát mutattak ki a CSF AD profil elnevezésű biomarkerekben, amelyek enyhe memóriazavarban szenvedő betegekben vannak jelen, ami korábban észlelhető, mint amit a betegség napjainkban alkalmazott tesztjei képesek kimutatni.

„Minél korábban tudjuk kimutatni az Alzheimer-kórt, annál többet tehetünk a betegért” – nyilatkozta Kaj Blennow kutató. Azok a betegek, akik az agyi-gerincvelői folyadék biomarker profiljának jellegzetes változásait mutatták, a romlás 27-szer magasabb kockázatával bírnak, mint a kontroll csoport tagjai. A kutatás során arra is fény derült, hogy az enyhe kognitív zavarban szenvedő betegeknél - akiknél már kiallakult a kór - kimutatható a már említett biomarker.

A tanulmány összefüggést mutatott ki a biomarker és az Alzheimer más jellegzetes jelei között is, beleértve az APOE e4 gén jelenlétét, vagy az emlékezést szabályozó agyi terület romlását. A felfedezés akkor bír majd nagy jelentőséggel, „ha az új típusú gyógyszer, amely közvetlenül képes lelassítani a betegség előrehaladását, klinikailag is igazolható” – nyilatkozta Blennow. A kutató szerint ebben az esetben fontos, hogy már az előtt elkezdjük a kezelést, mielőtt az agyi változások túlságosan súlyossá válnának.

A hét európai országból származó beteg részvételével készített tanulmány a Lancet Neurology legújabb számában olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

GPS-cipőkkel segítenék az Alzheimereseket

Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

MTI Plázs

Felfedték az Alzheimer-kór néhány titkát

Amerikai tudósok felfedték a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórt fémjelző agyi lerakódások hátterében zajló folyamatok egy részét. A tanulmányok a brit Nature és az amerikai Science tudományos folyóiratok eheti számában jelentek meg.