szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szokásos gyümölcseink és zöldségeink helyett választhatunk egészségesebbeket is - vélik amerikai kutatók.

Egy amerikai kísérleti biológiai konferencián (Anaheim, Kalifornia) számoltak be felmérésük eredményéről és javasolták, hogy az élelmiszerek, ezen belül a gyümölcs- és zöldségfajták egyszerű cseréjével előzzék meg a betegségeket az emberek. Más szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem létezik szuperélelem, amely minden szükséges anyagot megad szervezetünknek.

A találkozón közzétett tanulmányban - melyet a BBC hírportálja ismertet - a kutatók megállapították, hogy egy-egy fontos növényi összetevőt általában ugyanabból a forrásból szereznek be az emberek. A béta-karotint például a sárgarépából, holott az édesburgonyában (batáta) csaknem kétszeres mennyiség van belőle. Hasonlóképpen, a béta-kriptoxantin leggyakoribb forrása a narancs, holott a papajában 15-szörös koncentrációban van jelen. De jó példa a kelkáposzta is, amelyben háromszor több lutein van, mint a spenótban.

Az amerikai felmérés szerint az eper a leggyakoribb forrása az elfogyasztott ellagénsavnak, miközben a málnában háromszoros mennyiség van belőle. Továbbá: a mustár szolgáltatja étrendünkben a legtöbb allil-izotiocianátot, holott egy csésze vízitorma annyit tartalmaz ebből a csípős ízt adó szerves kénvegyületből, amennyit négy teáskanál mustár.

Keith Randolph kutatásvezető szerint az általuk vizsgált 14 növényi összetevőből tíznél találták azt, hogy egyetlen típusú étellel vették magukhoz a bevitt mennyiség legalább kétharmadát az emberek. Hangsúlyozta, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos az egészség megőrzéséhez, de jelentős hatása van a minőségnek és a változatosságnak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A szupergyümölcsök karbantartják a bélrendszert

A gyümölcsök és a gyümölcsszármazékokból készül probiotikus italok nagyban segítik a bélflóra egészségének megőrzését, és jótékony hatással vannak a bélben található hasznos baktériumokra is – írja a Newstarget.com.

MTI Plázs

Jó a sok zöldség, de nem az fog megvédeni a ráktól

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók szerdán megjelent tanulmányukban, ám a szerzők hangsúlyozzák, hogy mindenképpen jót tesz egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen

Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!