Tetszett a cikk?

Az izlandi vulkánkitörés nyomán a levegőbe kerülő hamu fluortartalma magas, ami hosszú távon káros is lehet.

Az izlandi vulkán kitörésének következtében, az elmúlt hetekben nagy mennyiségű vulkáni hamu került Európa levegőjébe, ami hosszú távon a növényzetre, az állatokra, és ezáltal az emberi egészségre is káros lehet - írja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület lapja, a kosarmagazin.hu.

A cikk azt írja: a vulkáni hamu legveszélyesebb összetevőjeként a fluoridot tartják számon, így az EFSA erre a vegyületre összpontosított a hatások lehetséges elemzésekor. A fluoridnak fontos szerepe van a fogbetegségek megelőzésében, de ha nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, a csontszilárdság csökkenéséhez, a csontok töredezettségéhez vezethet.

A lap által megkérdezett vulkanológus, Harangi Szabolcs azt mondta: az izlandi magmában különösen magas a fluortartalom, a másik ilyen európai működő vulkán, ami rendkívül magas fluortartalmú hamut bocsát ki, az olaszországi Etna.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) Élelmiszer szakértője szerint ott, ahol a kitörés alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, nagy valószínűséggel meg kell semmisíteni a termést, hogy megakadályozzák a fluor állati szervezetbe jutását.

A cikk folytatását olvassa el itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Normalizálódott a légi közlekedés Európában

Visszatért a normális kerékvágásba a légi közlekedés Európában, immár második napja elérheti a 28 ezret a közlekedő légi járatok száma - jelentette ki az Európai Bizottság közlekedési felelőse pénteken Brüsszelben.

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában