szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legkorszerűbb orvostechnikai berendezésekkel felszerelt tüdőszűrő buszt adtak át szerdán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában.

A norvég pályázati forrásból beszerzett járműbe olyan modern digitális műszereket építettek be, amelyekkel sokkal könnyebb és pontosabb lesz a munka, mint a korábbi szűrőbusszal és -berendezéssel. A budapesti hajléktalanellátó intézmények mellett a vidéki szociális otthonokba, kistelepülésekre, nevelőintézetekbe és börtönökbe is eljár majd a máltai szűrőbusz - mondta el Győry-Dani Lajos, a szolgálat ügyvezető alelnöke A betegség is lehet esély című konferencia keretében.

A pályázatot kétszer adták be, végül 145 millió forintnyi támogatást kaptak, ehhez 10 százalék, azaz 13-14 millió forintos önrész volt szükséges. A magyar gyártású Ikarus autóbusz belsejét 15 éves mobil tüdőszűrési tapasztalataikra támaszkodva tervezték meg: a többi között a legújabb képalkotó diagnosztikai igényeknek megfelelő digitális röntgenkészüléket helyeztek el benne. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy a lakosság egyharmada fertőzött tbc kórokozóval, és ez a betegség Magyarországon is komoly probléma - fogalmazott Siri Ellen Sletner norvég nagykövet, hozzátéve: kiemelten fontos a hajléktalanokkal, a bebörtönzöttekkel és egyéb hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozni. "Önök valóban életeket mentenek kerekeken" - zárta beszédét a nagykövet.

Vecsei Miklós alelnök felidézte az első mobil szűrőállomás létrejöttét és a röntgenfelvételek helyi előhívására kialakított sötétkamrában végzett munkát. A most nyugdíjazott buszt magánszemély adományából szerelték fel, így került bele a többi között nagyteljesítményű aggregátor is.  

A tbc-s betegek szűrése a hajléktalanok körében 1995-ben kezdődött. Az első időben egyebek mellett átmeneti szállásokon, nappali melegedőkben osztottak beutalókat. A program részleges sikert hozott, mivel a kórházba beutalt betegek egy része nem érkezett meg. E tapasztalatok birtokában indították útjára az első mobil szűrőállomást: 2009-ben 9631 embert vizsgáltak meg. Az új szűrőbusz munkába állásával a program folytatódik. Szakemberek becslése szerint százas nagyságrendűre tehető a Budapest utcáin bolyongó gümőkórós betegek száma.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Félreértések a tüdőszűrés körül

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint valószínűleg nem a jogszabályoknak megfelelően járt el az a XV. kerületi tüdőgondozó, ahol kétezer forintot kértek egy 30 év alatti betegtől arra hivatkozva, hogy nem fogadják el a háziorvos által kiállított, tüdőszűrő vizsgálatra vonatkozó beutalót.

MTI Plázs

Kötelező tüdőszűrés lesz Faddon

Február 25-től március 9-ig kötelező és ingyenes tüdőszűrést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Faddon, a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzat erről kedden hirdetményben tájékoztatta a Tolna megyei település lakosságát.

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Papíron már 283 milliárd forintot ér az egyesült "Matolcsy-alapítvány"

Papíron már 283 milliárd forintot ér az egyesült "Matolcsy-alapítvány"

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten