szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.

A megállapításra egy több mint 500 ezer európai bevonásával készült tanulmány adatait elemezve jutottak a Brown Egyetem (Providence, Rhode Island) kutatói Dominique Michaud vezetésével. A glióma elnevezésű, rosszindulatú agytumor viszonylag ritka, Európában például 100 ezer emberre évente 6-8 eset jut. Annak valószínűsége, hogy valakinél kialakul élete folyamán ez a betegség, kevesebb mint egy százalék.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban tíz európai országból, 521 488 személytől származtak az adatok. A felmérésbe bevont emberek részletes kérdőívet töltöttek ki egészségi állapotukról, étrendjükről, életvitelükről. A vizsgálatban átlagosan 8,5 évig követték nyomon a résztvevőket.

A kutatók úgy találták, hogy a több kávét és teát fogyasztó emberek körében kisebb kockázattal alakult ki glióma az eltelt idő alatt, mint azok között, akik keveset vagy egyáltalán nem ittak ezen italokból. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Medipress Plázs

A tíz legveszélyesebb ráktípus

Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a kór gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő betegség. Akkor sem mindig biztos a gyógyulás, ha is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák a páciensnél. De a korai diagnózis életet menthet.

MTI Plázs

Korai tesztet dolgoztak ki két ráktípusra

Amerikai kutatók jellegzetes változásokat találtak daganatos betegek vérében, melyek alkalmasak arra, hogy a belhártya (mesothelium) és a hasnyálmirigy rákját korai stádiumban kimutassák.