szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos ágazatokban komoly visszaesést okozna, ha a lakosság nagyobb része valóban egészségesen táplálkozna. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás térnyerése a hús- és tejipar kárára, az ilyen termékeket nagy mennyiségben termelő országoknak súlyos problémákat is okozhatna.

A szokatlan összefüggésekre egy, a brit University of London frissen publikált tanulmánya mutatott rá. A lakosság táplálkozásában a nehezebb, alapvetően húsételek visszaszorulása számos országban mérhető gazdasági visszaesést jelentene. A kutatók számításai szerint például a nagy húsimportáló országok egyikében, Brazíliában évente legalább 800 millió dolláros kiesést jelentene, ha a legnagyobb célpiacaikon tömegesen térnének át fehérjeszegény táplálkozásra.

A kutatást vezető Richard Smith elmondta: tanulmányukkal természetesen nem az egészséges táplálkozás ellen kívánnak kampányolni, a cél mindössze az volt, hogy táplálkozási szokások vizsgálatának egy, a megszokottól eltérő aspektusára rámutassanak.

Ezzel párhuzamosan más szakértők szerint az ilyen összefüggések csak az íróasztalon léteznek, s több okból sem mennek túl az elméleti síkon: egyik részről igen kicsi annak a valószínűsége, hogy a nyugati társadalmakban belátható időn belül radikálisan, a kutatók által vázolt irányba változnának az étkezési szokások. Ugyanakkor még ha ez meg is történne, a növekvő népesség, illetve az élelmiszerek iránt is egyre fokozódó ázsiai kereslet kiegyensúlyozná a megszokott piacokon bekövetkezett csökkenést. Nem utolsósorban pedig lényeges a kereslet-kínálat alakulásának dinamikája is: a fogyasztói igények változását bizonyos reakcióidővel követné a termelés és az élelmiszeripar is. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Vegák: hóbort vagy tudatos élet?

A mai napig megosztja a táplálkozási szakértőket a húsok és egyéb állati eredetű termékek nélkülözése. Az étrend követői szerint ez a fajta táplálkozás a lehető legjobb, amit a szervezetünkért tehetünk, míg mások úgy vélik, a húshagyó alapvető táplálékoktól fosztja meg magát. Arra kerestük a választ, kinek javasolt és kinek nem a vegetarianizmus, illetve milyen hatással lehet mindez az életünkre.

hvg.hu Plázs

Vegák: divatőrület vagy nekik van igazuk?

Az az igazi, ha valaki nem divatból lesz vegetáriánus, hanem meggyőződésből - vallja Barnáné Susa Éva, az ÁNTSZ szakembere. Statisztikák igazolják, hogy a vegetáriánusok körében ritka az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a rák. Ám a húsnélküli életvitelbe is becsúszhatnak hibák. Megvizsgáltuk a növényevés előnyeit és hátrányait.