szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért oly gyakori a HIV-fertőzöttek körében az inzulinrezisztencia, amelynek alapján kifejlődik a 2. típusú diabétesz.

A kutatás eredményeit a Journal of Biological Chemistry legújabb számában tették közzé. Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adatai szerint 1981 óta, amióta először diagnosztizálták a betegséget, 25 millió ember hunyt el AIDS-ben az Egyesült Államokban, és évente több mint 56 ezer új HIV-fertőzést regisztrálnak. A HIV-hordozók negyedénél alakul ki diabétesz. 

A Washingtoni Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói szerint a HIV-hordozóknál kialakuló cukorbetegség oka a fertőzöttek által szedett, az AIDS kialakulását gátló antiretrovirális készítményekben keresendő. Ezek az úgynevezett proteáz-inhibitorok hatékonyan gátolják a HIV-vírus szaporodáshoz szükséges fehérjebontó enzimjét, a proteázt. 

A tudósok, Paul Hruz professzorral az élen, azt derítették ki, hogy a proteáz-inhibitorok első nemzedéke, beleértve a Ritonavir nevű készítményt, mellékhatásként blokkolják azt a fehérjét is, amely a vérből a glükózt szállítja a szövetekbe, ahol az felhasználásra kerül. Ennek alapján kifejlődik az inzulinrezisztencia - az az állapot, amikor a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, ám azt a szervezet képtelen "rendeltetésszerűen" felhasználni. Végeredményként megemelkedik a vércukorszint. 

"Most, hogy kiderítettük a HIV-fertőzötteknél kialakuló inzulinrezisztencia mechanizmusát, lehetségessé válik új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek megelőzik az AIDS-kialakulását, ugyanakkor nem okoznak diabéteszt" - hangsúlyozta a professzor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után