szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai hadsereg körülbelül annyi katonát vesztett golyózáporban, mint amennyit stressz következtében.

Az amerikai hadsereg körülbelül annyi katonát vesztett golyózáporban, mint amennyit stressz következtében. Elengedhetetlen tehát hogy a stresszből fakadó problémákat minden munkáltató komolyan vegye és kezelje - hangzott el egy budapesti szakmai konferencián. Ez a kemény hasonlat az ügyfélkapcsolati munkakörökben dolgozókra  vonatkozott, de természetesen nem csak ezen a területen mutatkozik meg a modern kor népbetegsége. Életünk minden szegmensében sok a probléma, legyen az globális, vagy személyes jellegű, a felgyorsult ütemű élet pedig nem ad lehetőséget arra, hogy kellően feldolgozhassuk a minket ért negatív ingereket, belső szorongásainkat.

A stressz komoly veszélyeket rejt

Az Értéktrend egy idei stressz kutatásából egyértelműen kiderült, hogy életünk legnagyobb stressz forrása a munkahely, még a családtagok és a közeli hozzátartozók miatti aggodalmakat is háttérbe szorítja. A folyamatos és fokozott stresszben élők súlyos egészségkárosodásra számíthatnak, ha nem sajátítják el azokat az eszközöket, amelyekkel kézben tartható a stressz. Mégis mit tehetünk a megelőzés érdekében? Gönye Erika, a NaturMed Hotel Carbona gyógytornászának tanácsai alapján összeállítottunk néhány hasznos tippet:

Mozogjunk

Az alacsony intenzitású, rendszeres mozgás az egyik leghatásosabb stresszűző tevékenység. Sétáljunk, kocogjunk, kerékpározzunk vagy próbáljuk ki bátran a most a rendkívül divatos táncos fitnesz órák egyikét - zumba, salsa aerobic, dance step vagy Port de Bras. A mozgás során elszáll a stressz, kikapcsol az agyunk és megnövekedett állóképességünk még ellenállóbbá tesz minket – legyen szó akár stresszről, megfázásról vagy influenzáról.

A megfelelő mozgás komoly javulást hozhat
©

Relaxáljunk

A Carbona szakértője szerint nem csak a testünkkel kell ilyenkor foglalkoznunk, hiszen „a test és a lélek szorosan összefügg egymással. Izmainkat nem tudjuk addig ellazítani, míg feszültek vagyunk, és ez fordítva is igaz: a görcsös izmaink nem teszik lehetővé az oldott pszichés állapotot.” Munkából hazaérve szánjunk 10 percet csendes szobában, gyertyafénynél, kellemes zene mellett végzett relaxációra, mely során letesszük munkahelyi problémáinkat és megpróbálunk ellazulni. Bátran kérjük szakember segítségét, aki megtanítja nekünk, hogyan tudunk a leghatásosabban meditálni, relaxálni.

Lazítani is meg kell tanulni
©

Törődjünk magunkkal

Igyekezzünk naponta fél órát, kétnaponta egy órát szakítani magunkra, amikor csak önmagunkkal törődünk. Próbáljunk meg hetente-kéthetente elmenni masszőrhöz, aki kilazítja feszült izmainkat, vegyünk egy gyertyafényes, levendula-aromás fürdőt. Kezdjünk el naplót írni, mivel a napi történések, problémák megfogalmazása és átgondolása során tisztázódnak gondolataink vagy keressünk új hobbit, kikapcsolódást. Ezek az elfoglaltságok feltöltenek minket energiával és levezetik a felgyülemlett feszültséget.

A napi problémákat el kell engedni
Stresszoldás profi segítséggel
Ha az otthonra ajánlott stresszoldó módszerek nem nyújtanak kellő megoldást a problémákra, bátran forduljunk szakemberhez. A NaturMed Hotel Carbonában szervezett keretek között, gyógytornászok és relaxációs tréningjeit vezető szakemberek segítségével szabadulhatunk meg a felgyülemlett stressztől. Egy 4 éjszakás programcsomag keretében amellett, hogy elsajátíthatjuk a stresszoldás technikáit, akupresszúrával, talpmasszázzsal, stresszoldó masszázzsal kényeztetnek bennünket.

Tökéletes kombinációk

Ahogy azt már említettük, a hatásos stressz kezeléshez nem elég csak a fizikai vagy csak a lelki tünetekkel foglalkozni, próbáljunk meg odafigyelni mindkettőre. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, melyek tökéletes programnak bizonyulhatnak egy stresszűző délutánhoz:

  • Menjünk el úszni egy jó nagyot a közeli uszodába, majd ha jól kifáradtunk üljünk be a szaunába, gőzkabinba és izzadjuk ki a méreganyagokat is
  • Sétáljunk legalább fél órát tempósan a környéken, zuhanyozzunk le, főzzünk egy finom gyógyteát és burkolózzunk be puha takaróba egy jó könyvvel.
  • Menjünk el egy kellemes masszázsra, majd otthon gyújtsunk gyertyát és pár percig fókuszáljunk azokra a dolgokra – legyenek apró események vagy jelentős történések - melyek örömet okoztak nekünk a nap folyamán.
  • Csendes szobában nyújtsunk, jógázzunk, végezzünk légző gyakorlatokat fél órán keresztül, majd vegyünk egy nagy, illatos fürdőt.

A fent leírt ötletek mind segítséget nyújthatnak a mindennapos stressz kezelésben, de igyekezzünk időről időre elszabadulni megszokott környezetünkből, kivenni egy hosszú hétvégét, elvonulni egy csendes helyre és élvezni a stresszmentes napokat. Bátran vegyük igénybe szakemberek segítségét, használjuk ki a wellness hotelek nyújtotta lehetőségeket, pihenjünk sokat és törődjünk kicsit magunkkal – megfiatalodva és megújulva fogunk visszatérni rövid szabadságunkról, ami hosszú távon nem csak teljesítőképességünket növeli, hanem életünket is jobbá teheti.

Egy wellness hétvége életmentő lehet
©

-BK-

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
travelline.hu Plázs

Csak leugrom az orvoshoz nyaralni

Miért is várnánk egy betegség jelzésére, hiszen az egészségünk a kezünkben van, csak döntést kell hoznunk.

Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Megjelentek az első családvédelmi videók

Megjelentek az első családvédelmi videók

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai