szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pandémiás H1N1-vírustól súlyosan megbetegedett páciensek közül nagyobb eséllyel gyógyultak meg azok, akiket a fertőzésből már felépült emberektől származó antitestekkel kezeltek - állapították meg hongkongi kutatók.

Mint a Hongkongi Egyetem virológusai hangsúlyozták, tanulmányuk aláhúzza a felépült páciensektől származó antitestek alkalmazásának fontosságát azon kritikus állapotú betegek kezelésében, akik a szokásos gyógyszerekre nem reagálnak. A tanulmányba 93 embert vontak be, akiket 2009 szeptembere és 2010 júniusa között a pandémiás H1N1-vírussal való fertőzés okozta súlyos szövődményekkel vettek fel kórházi ápolásra. A páciensek közül 20-an beleegyeztek az antitestekkel való kezelésbe, a többiek visszautasították azt, ezért ők a szokványos terápiát kapták. Az antitestekkel kezelt csoportban 20 százalék volt a halálozási arány, míg a másik csoportban 55 százalék, ami igen szignifikáns különbségnek számít. A páciensek többsége későn került kórházba, a tünetek megjelenését követően 5-7 nappal.

Az antivirális szerek ekkor már keveset segítettek. A nagyon súlyos állapotú betegek megmentésére a Tamifluval való kezelés nem bizonyult hatékonynak, a páciensek jelentős része nem reagált a szerre. A kutatók elmondása szerint amint a betegek megkapták az antitesteket tartalmazó úgynevezett konvaleszcens plazmát, a légzőszervi váladékukból kimutatható vírusterhelés rohamosan csökkent, és a gyulladást jelző paraméterek is gyorsan javultak. A szezonális influenzával való fertőzés következtében évente 250-500 ezer ember hal meg világszerte. A pandémiás H1N1-vírus némiképp nagyobb arányban okoz súlyos megbetegedést, illetve halált a fiatalabbak és a gyerekek között, míg a szezonális influenza inkább az időseket veszélyezteti. A tanulmány a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban jelent meg.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tűnik nagyvonalúnak a koronavírusteszt hatósági ára

Nem tűnik nagyvonalúnak a koronavírusteszt hatósági ára

Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját