szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A terhességi magas vérnyomás után később is nagyobb a szélütés kockázata.

A terhességi magas vérnyomás összefüggésbe hozható a néhány évvel később bekövetkező szélütéssel, növeli annak kockázatát - állapították meg tajvani kutatók. A Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint koraszülés után még nagyobb mértékben emelkedik a kockázat.

Az elemzés azt mutatta, hogy a negyven év alatti nők körében 1 a 150-hez az esélye, hogy hat éven belül szélütést kap valaki, ha várandóssága alatt magas vérnyomás alakult ki nála. Abban az esetben, ha emellett koraszülöttként jött világra a baba, 1 a 110-hez lett a szélütés valószínűsége. Ez mintegy kétszerese annak a kockázatnak, amivel ebben az életkorban szélütés fordul elő a nőknél.

A tanulmányhoz 5800 tajvani nő orvosi adatait elemezték, akik közül mintegy ezernél jelentkezett magas vérnyomás várandósságuk alatt. A szerzők eredményeik alapján azt javasolják, hogy a terhességi magas vérnyomásban szenvedő nők egészségi állapotát a szülést követő években is kövessék nyomon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"