Kézmosással a kórházi fertőzések ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kap el kórházakban olyan fertőzéseket, amelyek mintegy fele elkerülhető lenne alapos kézmosással - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője kedden Budapesten.

Ócsai Lajos közlése szerint ezek a fertőzések azért olyan gyakoriak, mert például sebkötözés előtt az egészségügyi dolgozó nem mos megfelelően kezet, noha azt minden beteg ellátása után meg kellene tennie. Ezt a mulasztást leggyakrabban időhiánnyal magyarázzák - tette hozzá Ócsai Lajos, aki szerint ebben legalább annyira közrejátszik "a tudás és a szemlélet hiánya".
   
Az is sokat elárul, hogy Magyarországon - Semmelweis Ignác hazájában - jelenleg nincs Semmelweis-kutató, márpedig az orvos már a XIX. század közepén felfedezte, hogy a gyógyító munkában milyen fontos a kézmosás. Magyar kutató hiányában ezért "csak Svájcból tudtak méltó szakembert" hívni ahhoz, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden indított "nemzeti kézhigiénés kampányát" képviselje a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.
   
Ócsai Lajos az egész magyar társadalom problémájának nevezte, hogy "nem tudunk kezet mosni". Sokan azt gondolják, hogy a vízzel való leöblítés egyenlő a kézmosással – tette hozzá. Pedig a zsíroldó hatású szappanok közül szinte mind alkalmas arra, hogy megfelelő dörzsöléssel, akár a betegellátáshoz is elég tiszta legyen a kéz – mondta a főosztályvezető.