Néma demonstrációt tartottak Miskolcon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az intézmény önállóságának megszüntetése mellett döntött és azt integrálná a megyei kórházba.

Néma demonstrációt tartottak Miskolcon kedden a helyi Szent Ferenc Kórház dolgozói, betegei és betegképviseleti szervezetei amiatt, hogy a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az intézmény önállóságának megszüntetése mellett döntött és azt integrálná a megyei kórházba.

A demonstráción több mint ötszázan vettek részt transzparensekkel, sokan halványzöld színű szalagot viseltek a kabátjukon, ezzel jelezve tiltakozásukat és összefogásukat. A tüntetők táblákat tartottak fel, az egyiken a 10.732 felirat volt olvasható, ennyien írták alá azt a tiltakozó petíciót, amelyet a demonstráció keretében átadtak a megyei önkormányzat épülete előtt az illetékeseknek.

Mint arról a HVG februárban beszámolt: egyetlen tollvonással öt kórházat vont össze a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés. A hivatalos indoklás megtakarításról, az informális pedig ingatlanértékesítésről szól. Ez ellen már korábban is tiltakoztak a Szent Ferenc Kórház érdekvédelmi szervezetei, betegszervezetei, betegei, és arra kérték a miniszterelnököt, hogy vizsgáltassa felül "ezt az elhamarkodott, teljesen előkészítetlen, megalapozatlan döntést".

A centralizáció nem áll meg a megyei intézmények összevonásával - írta akkor a lap. Ez csupán az első lépés volt, amit hamarosan a megyében lévő összes városi tulajdonú kórház – a miskolci, a sátoraljaújhelyi és az ózdi –, valamint számtalan kistérségi járóbeteg-szakrendelő integrációja követhet.