szerző:
Medipress

Hiába a plasztikai sebészet: egy tanulmány szerint az eltüntetett zsírréteg egy éven belül újra megjelenik a test más tájain.

Legtöbben a combjukról, az alhasukról és a fenekükről szívatják le a zsírt, amely azonban egy év múlva rendszerint visszatér a vállra, a felső hasra és a karokra – állítják amerikai kutatók. Az egyszerű, de még nem egészen kiforrott műtét során egy csövet juttatnak a bőr alá, amely segítségével kiszívják a felesleges hájréteget. Ezáltal olyan eredményt érnek el, amely gyakran hónapok diétázása árán sem sikerül. Tavaly Nagy-Britanniában több mint háromezer ilyen beavatkozást végeztek el, az érdeklődés folymatosan nő. Az új felfedezés azonban könnyen a diadalmenet végét jelentheti.

A vizsgálatba 32 átlagos testsúlyú harmincas éveiben járó nőt vontak be, akik állapotát 14 olyan hölgyével hasonlították össze, akik csípőjéről és combjáról leszívtak egy kevés zsírt. A harmadik csoportba 18 olyan nő tartozott, akik még nem estek át a műveleten. Mindannyian megígérték, hogy a megfigyelés ideje alatt nem fognak változtatni az életmódjukon. Hat hét eltelte után a műtött csoport tagjai átlagosan 2,1 százalékos zsírveszteséget tudhattak magukénak, szemben a kontrollcsoport 0,28 százalékával. Egy év múlva azonban már nem találtak jelentős különbséget. Az eltűnt háj visszatért – csak éppen a test más területeire.

Nem minden nő értékelte azonban negatívan az eredményt. Azok, akik alávetették magukat az operációnak, boldogok voltak, hogy legalább egy kis időre megszabadultak a feleslegtől, és nem zavarta őket, hogy a zsírpárnák máshova csoportosultak. A kontrollcsoport tagjainak felét pedig – akik csak tervezték a műtétet – szintén nem tántorította el a felfedezés.

A vizsgálatot Teri Hernandez, a Coloradói Egyetem munkatársa vezette. Elmondta, hogy a leszívott zsír leginkább a test felső részeire, a karra, a vállakra és a hasra telepedett vissza, és hozzátette, hogy a kísérleti patkányok esetében is hasonló jelenséget figyeltek meg. Rudolph Liebel elhízáskutató az eredményekre reagálva elmondta, hogy a zsírleszívás tönkreteszi a bőr alatti részeket, ez lehet annak a magyarázata, hogy a háj nem ugyanoda tér vissza, ehelyett új zsírsejtek keletkeznek. „Szemléletes bizonyítása annak, hogy nem játszhatjuk ki a természetet” – véli a szakember.

A zsírleszívás a hetvenes években indult hódító útjára, ma csak az Egyesült Államokban évi 450 ezer ilyen műtétet végeznek. Tudni kell, hogy a zsírsejtek egész életünk során folyamatosan pusztulnak, a helyükre pedig újak kerülnek. Egy ilyen sejt élettartama átlagosan hét év.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Meghalt a zsírleszívás után, az osztrákok nyomoznak

A kismartoni (eisenstadti) ügyészség nyomozást rendelt el egy 57 éves korában meghalt burgenlandi nő ügyében, akin nem sokkal halála előtt plasztikai műtétet hajtottak végre Sopronban. Az operáló soproni főorvos szerint ő nem követett el műhibát - írta pénteki számában a Kisalföld.

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Betiltották az anti-Facebookot Indiában, mert pornót terjesztettek rajta

Betiltották az anti-Facebookot Indiában, mert pornót terjesztettek rajta