szerző:
MTI

Egyre növekvő fenyegetést jelentenek a homoszexuális és biszexuális férfiak körében terjedő HIV-járványok a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a kockázatos szexuális életet élők magas aránya az AIDS-betegség továbbterjedésével fenyeget - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Katarban működő Weill Cornell Medical College szakemberei koncentrálódott HIV-járványt - egy bizonyos népességcsoporton belül az 5 százalékot meghaladó fertőzöttségi arányt - mutattak ki a régió számos országában, köztük Egyiptomban, Szudánban, Pakisztánban és Tunéziában. Pakisztán egyik településén például a HIV-fertőzöttek száma elérte a 28 százalékot. 

A tanulmány, amely témáját illetően úttörőnek számít a homoszexualitást és a biszexualitást a mai napig tabuként kezelő régióban, a Public Library of Science (PLoS) Medicine című folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a magas kockázatú országokban azonnali intézkedésekre lenne szükség a HIV-fertőzöttség mértékének nyomon követése, a szükséges tesztekhez való hozzáférés elősegítése és a homoszexuális férfiak megbetegedésének megelőzése, illetve kezelése érdekében, hogy a járvány ne terjedhessen át más népességcsoportokra, például a nőkre és a heteroszexuális férfiakra. 

©

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint 2009-ben mintegy 33,3 millió embert érintett világszerte az AIDS kórokozójaként ismert emberi immunhiány-előidéző vírus (HIV), és ebből 22,5 millióan Afrika Szaharától délre fekvő térségében éltek. A tanulmányt vezető Ghina Mumtaz és kollégája, Laith Abu-Raddad szerint a Közel-Keletre és Észak-Afrikára vonatkozó adatok alacsony publicitása azt a téves következtetést keltheti, hogy egyáltalán nincsenek megbízható információk a térségről.

Alapos kutatást követően a szakemberek rátaláltak a szükséges adatokra, amelyeket különböző csoportok készítettek, ám nem hoztak nyilvánosságra. A jelentések elemzése aggasztó, de korántsem meglepő eredményeket tárt fel: 2008-ra a regisztrált HIV-fertőzések több mint egynegyedéért a férfiak közötti anális szex során terjedő vírusátvitel volt a felelős a régió számos országában.

"Az egész világon újra növekedésnek indult a homoszexuális férfiak közötti HIV-járvány és ez alól ez a régió sem kivétel" - hangsúlyozta Abu-Raddad. "A homoszexuális férfiak még mindig egy erősen rejtőzködő népességcsoportot jelentenek a régióban és továbbra is stigmatizálják őket, de néhány ország képes volt kreatív módokat találni a probléma kezelésére anélkül, hogy megsértették volna egyesek társadalmi, kulturális és politikai érzékenységét" - mondta Mumtaz. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!