szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A mértékletes társasági alkoholfogyasztás jelentős mértékben csökkenti a demencia és a kognitív leromlás kockázatát – derül ki a Loyola Egyetem metaelemzéséből.

A kutatók 143 tanulmányt elemeztek 1977-ig visszamenőleg, amelyekben összesen 365 ezer ember vett részt. A mértékletes alkoholfogyasztók esetében 23 százalékkal alacsonyabb volt a kognitív leromlás, az Alzheimer-kór és a demencia egyéb fajtáinak kockázata.

A Neuropsychiatric Disease and Treatment folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bor jótékonyabb, mint a sör vagy a röviditalok. A szerzők arról is beszámoltak, hogy a nagymértékű alkoholfogyasztás (napi 3-5 italnál több) a kognitív leromlás és a demencia kockázatának megnövekedésével állt összefüggésben, bár ez az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns.

A kutatók hangsúlyozzák, nem azt javasolják, hogy az antialkoholisták kezdjenek el alkoholt fogyasztani. Csupán annyit állítanak, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás, amennyiben valóban mértékletes, jótékony hatást gyakorolhat. A mértékletes alkoholfogyasztás a definíció szerint férfiak esetében naponta legfeljebb két italt, nők esetében pedig egy italt jelent.

A mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatásának oka nem ismert. Az egyik elmélet szerint a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony szív-érrendszeri hatásai, például a HDL (jótékony) koleszterin szintjének megemelkedése az agyi véráramlást, ezáltal pedig az agy anyagcseréjét is serkentheti. Egy másik elmélet szerint kis mennyiségű alkohol egészségesebbé teheti az agysejteket. A mértékletes alkoholfogyasztás stresszhatásnak teszi ki a sejteket, így felkészíti azokat azokra a későbbi súlyos stresszhelyzetekre, amelyek demenciát okozhatnak.

A szerzők tehát úgy vélik, hogy a felelősen és mértékletesen alkoholt fogyasztó emberek esetében nincs ok a leszokásra. Mivel azonban fennáll az alkohollal való visszaélés lehetősége, a kutatók nem ajánlják az absztinenseknek, hogy kezdjenek el alkoholt fogyasztani.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Már tágyalnak egy új Alzheimer-teszt gyártásáról

Vérből végezhető diagnosztikus teszt kifejlesztéséről számoltak be ausztrál kutatók szerdán az Alzheimer-kórról Párizsban tartott nemzetközi konferencián. A kísérleti vérteszt jó eredménnyel jelezte, hogy mennyi fehérje rakódott ki az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek agyában.

Medipress Plázs

Diétával befolyásolható az Alzheimer-kór?

Az általános egészségi állapot fenntartásához javasolt zsírszegény és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is, ha idejekorán elkezdik alkalmazni. Aki azonban már az első tünetek megjelenése után kezdi meg ezt a diétát, már nem ér el sokat az agyi funkciók károsodásának megelőzése szempontjából – derül ki az Archives of Neurology június 13-i online számának egyik cikkéből.

MTI Plázs

A lítium lassíthatja az Alzheimer-kór kifejlődését

A bipoláris zavarnál évtizedek óta alkalmazott lítium lassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását is - idézte kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

MTI Plázs

Az Alzheimer-kórra utalhat a gyakori elesés

Az Alzheimer-kór kockázatától szenvedők körében kétszer gyakoribbak az elesések, és a betegség retinavizsgálat során is megállapítható - közölték kutatók vasárnap.

MTI Plázs

Nem lehet az étrendre fogni az Alzheimer-kórt

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármely étrendi vagy életviteli változás csökkentené az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázatát - közölték hétfőn amerikai kormányzati kutatók.