szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin 1B jelű ingerületátvivő vegyület szintje - állapították meg amerikai kutatók.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint a felfedezés új gyógyszercélpontot jelenthet a PTSD kezelésére. A jelenleg alkalmazott szorongásoldók és antidepresszánsok nem hatékonyak a PTSD kezelésében, valójában nem is erre a zavarra fejlesztették ki azokat. A traumát elszenvedett embereknél visszatérnek a fájdalmas emlékek, erőteljes bűntudatot és aggodalmat élnek át, dühkitöréseik és rémálmaik lehetnek.

"A jelenleg használatos gyógyszerek nem hatékonyak a PTSD kezelésében" - szögezte le Alexander Neumeister kutatásvezető, a Mount Sinai orvosi egyetem munkatársa.

A kutatásban 49 PTSD-ben szenvedő páciens agyáról készítettek pozitron emissziós tomográfiával (PET) felvételeket. A vizsgálatba bevont emberek között volt olyan, akit gyerekkorában bántalmaztak, mást családi erőszak ért, míg megint mások katonai szolgálatuk idején szenvedtek el megrázó élményt. A kutatás során megvizsgálták további húsz ember agyát, akiket szintén ért valamely trauma, ám a PTSD jelei nem jelentkeztek náluk. Egy további kontrollcsoportba 27 egészséges embert vontak be.

©

A vizsgálatok során a PTSD-vel élők agyában változást találtak, a szerotonin 1B jelű ingerületátvivő anyag receptora eltért a többiekétől. Magának a vegyületnek a szintje jóval alacsonyabb volt a PTSD-től szenvedőknél, mint az ilyen tüneteket nem mutató embereknél. Valamivel alacsonyabb volt az ingerületátvivő molekula szintje a tüneteket nem mutató, ám traumán átesett embereknél is az egészségesekhez képest.

"Azoknál az egyéneknél tapasztaltuk a legsúlyosabb eltérést a szerotonin 1B receptoroknál, akiket korai életszakaszukban ért trauma" - tette hozzá Neumeister. Ez a receptor lehet a célpontja egy olyan kifejleszthető szernek, amely specifikusan a PTSD-ben szenvedők kezelésére lenne alkalmas.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül