szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden különösebb ok nélkül esett össze az a 15 éves brit lány, akiről csak a kórházba szállítás után derült ki, hogy a tamponhasználat okozta a bajt. Két napig mesterséges kómában tartották az orvosok.

A 15 éves Paige Roffey július közepén került kórházba, pár órával az után, hogy felhelyezett magának egy tampont – számolt be a ritka esetről a Daily Mail. A hirtelen jött rosszullét miatt a lányt két napig mesterséges kómában tartották az orvosok, akik amúgy nem sok esélyt láttak arra, hogy a fiatal páciens szervezete képes lesz megbirkózni a vírusfertőzéssel. Mert ez okozta a bajt.

A lány rosszullétének hátterében egy igen veszélyes betegség, az úgynevezett toxikus sokk szindróma (TSS) áll, amit az válthatott ki, hogy túl sokáig volt a lány testében a tampon. A szindróma nagyon ritkán alakul ki, hárommillió hasonló esetből egyszer fordul elő. A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek – leginkább általában Staphylococcus aureus – által termelt méreganyagok okozzák azoknál, akik hajlamosak rá. Azon nők fogékonyak arra, hogy e baktériumok veszélyesen elszaporodjanak a szervezetükben, akiknél korábban nem termelődött ellenanyag a toxin ellen.

A lap az édesanyát is megszólaltatta. “Ott ültem a lányom ágya mellett, és a temetését tervezgettem. Az orvosok tájékoztatása alapján, nem gondoltam, hogy túléli” – mesélte Sarah Roffey. A lány állapota végül két nap után javult, tíz nappal később pedig elhagyhatta a kórházat.

Noha a tampon gyártója, a Procter and Gamble nem lehet felelős a történtekért, bejelentették, hogy kivizsgálják az esetet, de konkrétumokat egyelőre nem közöltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság