szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett. 2003-ban kilenc botswanai diák vesztette életét metilalkohol tartalmú ital fogyasztása következtében.

Az elfogyasztott élelmiszerek néha súlyos egészségügyi veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, időnként még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.

A gömbhal, más néven fugu, a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére – vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt – világszerte több millióan "teszik kockára" az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik ehető része nem tartalmaz méreganyagot.

A gombák többsége ártalmatlan, és ha megfelelő helyen vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem ajánlatos azonban hozzáértés nélkül, saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.

Ehető gombák. Gondosan válogatva
Ohr Tibor

Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.

Nem életbiztosítás a vörös algát fogyasztó kagylókkal való szorosabb találkozás sem. Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termelnek. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.

A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. Gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

Veszélyesek lehetnek a metilalkohol tartalmú italok. A metilalkohol már nagyon kis mennyiségben is vakságot okozhat, nagyobb mennyiségben pedig halálhoz vezet. A szervezet az etilalkoholhoz hasonlóan megpróbálja lebontani a metilalkoholt, e folyamat mellékterméke azonban rendkívül mérgező. Már 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig halált okozhat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!