szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új módszert fejlesztettek ki brit tudósok, amellyel őssejtekből működő májsejteket állítottak elő, így a jövőben akár el is kerülhetik a költségesebb és kockázatosabb májátültetést.

A brit Sanger Intézet és a Cambridge-i Egyetem kutatói teljesen új eljárást alkalmaztak arra, hogy a páciensekből bőrbiopsziával vett felnőtt testi sejtekből származó őssejtekben kijavítsanak egy genetikai mutációt, majd fiatal májsejtekké alakítsák azokat. Egerekbe beültetve tökéletesen működtek az új májsejtek.

"Új módokat dolgoztunk ki arra, hogy megcélozzunk géneket és kijavítsuk a páciensek sejtjeiben lévő hibákat" – foglalta össze sajtótájékoztatón Allan Bradley, a Sanger Intézet igazgatója. Az alkalmazott technika – elsőként a maga nemében – nem hagy más nyomot a genetikai beavatkozás után, mint a kijavított gént. "Ezek még a kezdeti lépések, ám ha sikerülne ezt a technológiát kezeléssé fejleszteni, akkor igen nagy előnyöket kínálna a pácienseknek" – értékelte Bradley.

©

A Nature tudományos magazin legfrissebb számában is közzétett tanulmányban a brit kutatók olyan páciensek bőrsejtjeiből indultak ki, akiknél az alfa1-antitripszin elnevezésű gén hibás változata volt jelen. Ez a gén felelős egy olyan fehérje előállításáért, amely véd a gyulladásoktól. Az adott génmutációval élő emberek mája nem bocsátja ki megfelelően ezt a fehérjét, ezért az felhalmozódik a szervben, és végül májcirrózishoz és tüdőtágulathoz vezet. Ez az egyik leggyakoribb örökletes máj- és tüdőrendellenesség, átlagosan 2 ezerből 1 észak-európai eredetű embert érint.

A visszaprogramozott bőrsejteknél egy molekuláris ollót alkalmaztak a kutatók, a cink-ujj nukleáz technikát, amely segítségével úgy lehet "szerkeszteni" a géneket, mint betűsort a szövegszerkesztővel. A megfelelő, hibátlan gént a "platónfutó" (piggyBac) elnevezésű DNS-szállítóval illesztették a kivágott, hibás gén helyére. A szállítójárművet, azaz a "platót" a gén sikeres beillesztését követően eltávolították a sejtből, így megtisztították azt a beavatkozás nyomaitól. Az őssejtekből ezután úgy alakulhattak ki az új májsejtek, hogy genetikai korrekciónak nyoma sem maradt.

A különleges technikával előállított májsejteket egerekbe ültették be, és úgy találták, hogy azok működőképesek voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán