Megvan, mivel semlegesíthető az alkohol hatása

A túlzott alkoholfogyasztás is megbosszulja magát, ráadásul hosszú távú károsodásokkal. Kutatók most kimutatták, hogy az eper kivédheti az alkohol okozta káros hatásokat. Mondjuk ehhez legalább napi félkilónyit meg kell ennünk.

  • hvg.hu hvg.hu
Megvan, mivel semlegesíthető az alkohol hatása

Az olasz, szerb és spanyol kutatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy az alkohol által igénybe vett gyomornyálkahártyát az eper fogyasztása regenerálhatja. A tudósok azt is remélik, hogy a kísérleteik eredményei, amelyeket patkányokon végeztek el, korszerűbb módszerek kidolgozásához vezet a gyomorfekély és más gyomorbetegségek kezelésére.

A kísérleti patkányok 1 milliliter etil-alkoholt kaptak, ám egy részük az alkoholkezelés előtt tíz napon át eperkivonatot fogyasztott. Mégpedig 40 mg/nap/testsúlykilogramm mennyiségben, ami egy 70 kilogrammot nyomó embernél napi félkilónyi eper fogyasztásának felel meg. A kivonatot fogyasztó állatok gyomornyálkahártyáján kevesebb fekély alakult ki az ivászat után, mint azoknál, akik nem fogyasztottak epret.

AP

Az eper hatása valószínű, hogy a benne található antioxidáns vegyületek és antociánok nagy koncentációjának köszönhető, másrészt annak, hogy aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

A napi fél kilónyi eperfogyasztás segíthet a más okból kialakuló gyomorproblémák megelőzésében. A legismertebb az alkoholfogyasztás okozta gyomornyálkahártya-gyulladás (azaz gasztritisz), amelyből gyomorfekély, de akár rák is kialakulhat. Az eper fogyasztása mérsékelheti a gyomorkárosító hatást.

A szerzők ugyanakkor siettek leszögezni, a kísérlettel elsősorban nem az volt a céljuk, hogy gyógymódot találjanak a alkohol okozta bajokra, hanem azt szerették volna kideríteni, milyen vegyületek védik a gyomor amúgy érzékeny nyálkahátyáját.

A kutatás eredményeit a PLoS One című tudományos szaklapban tették közé.