szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A legújabb kutatások szerint a marihuána a skizofrénia tüneteihez hasonló koncentráció- és memóriazavarokat válthat ki.

A vizsgálatokat végző brit kutatók neuronok százainak elektromos aktivitását mérték meg a kannabiszhoz (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) hasonló hatású szerrel kezelt kísérleti patkányok agyában.

Bár az egyéni agyi területekre gyakorolt hatása enyhe volt, a szer teljesen összezavarta a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti irányított agyhullámokat. Ezek az agyi régiók elengedhetetlenül szükségesek a döntéshozatalokhoz és az emlékezéshez, valamint kulcsszerepet játszanak a skizofrénia kialakulásában.

©

A Bristol Egyetem kutatóinak megfigyelései szerint a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti kapcsolat megszűnése miatt a patkányok képtelenek voltak kijutni a kísérleti labirintusból.

"A marihuánafogyasztás igen gyakori a skizofrén betegek körében és a legújabb vizsgálatok megmutatták, hogy a marihuána pszichoaktív összetevője képes skizofrén tüneteket kiváltani egészséges emberekben is. A pszichiátriai betegségek megértésében különösen fontos ez a mostani kutatás, ami arra enged következtetni, hogy ezek a betegségek az összehangolatlan agyműködés eredményeképpen jönnek létre. Ha ez valóban így van, akkor az agy finomhangolásával kezelni is lehetne ezeket a problémákat" - írják a kutatók.

A kutatás részletes leítása a Journal of Neuroscience című szaklap legutóbbi számában jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá