szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfedezték európai kutatók, hogy a malária parazitája miként képes túlélni az emberi vérben. Az eredmény jelentős előrelépést hozhat a betegség elleni küzdelemben.

Francia és brit kutatók azonosították a Plasmodium falciparum parazitában azokat a géneket, amelyek a kináz elnevezésű enzimeket kódolják. 36 kinázra van szüksége a parazitának ahhoz, hogy képes legyen túlélni és fejlődni az emberi vérben, teljes életciklusának ez a központi része - ismertették a Nature Communication című folyóiratban.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset is lehet világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint.

A malária kórokozója
©

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket, majd tovább szaporodnak.

"Jelenleg olyan szereket keresünk, amelyek leállítják a protein-kinázok működését. Ha megtaláljuk ezeket, akkor új módszerünk lesz a malária parazitájának elpusztítására" - mondta el Christian Doerig, a Francia Egészségügyi és Orvosi Intézet (Inserm).

Jelenleg a legjobb rendelkezésre álló maláriaellenes szer az artemizinin, ám túlzott és helytelen alkalmazása ahhoz vezetett, hogy a malária parazitája kezd ellenállóvá válni vele szemben. Áttörést jelenthetne a malária elleni küzdelemben, ha sikerülne megkerülni a parazita rezisztenciára való képességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Sportolók pénzjutalmát emelte meg a kormány

Sportolók pénzjutalmát emelte meg a kormány