szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy ellentmondásos új kutatás azt mutatta ki, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott ikerterhességekben az erősebb embrió segíthet a gyengébbnek a túlélésben.

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a teljes születési túlélési arány embriónként 83 százalék az ikerterhességek esetében, míg ugyanez az arány csak 76 százalék azon anyák esetében, akik csak egy gyermekkel várandósak. A statisztikai elemzésből az derült ki, hogy a kettős szülések száma az ikerterhességek esetében magasabb volt, mint amit a kutatók vártak volna abban az esetben, ha a magzatok valamilyen módon nem segítenék egymást. Az egyes szülések száma ezzel szemben a vártnál sokkal alacsonyabban alakult. A kutatók az Obstetrics and Gynecology folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy az egyedül életképtelen, gyenge embriók valahogyan támogatásban részesülnek erősebb ikertestvérüktől.

Bár több kutatás is azt mutatta, hogy az ikerterhességek az élve születés magasabb arányával járnak, Alan B Copperman, a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ kutatója megkérdőjelezi az egymást segítő embriók elméletét. „A szerzők érdekes elmélettel álltak elő” – mondja. „Adataik azonban nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy megdöntsék jelenlegi ismereteinket azzal kapcsolatban, hogy az embriók beültetése független, és nincs bizonyítékunk arra, hogy az egyes embriók segítenék egymást.”

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant csecsemők az Egyesült Államokban a szülések mindössze egy százalékát teszik ki évente, ugyanakkor a módszer az ikerterhességek 17 százalékáért felel. Az orvosok gyakran több embriót ültetnek be a terhesség sikerének biztosítása érdekében, és ez a gyakorlat meglehetősen elterjedt az Egyesült Államokban (Magyarországon is). Az ikerterhességekkel járó magzati kockázatok miatt azonban a kórházak az utóbbi időben kezdik visszaszorítani a nőkbe beültetett embriók számát. Az Amerikai Reproduktív Gyógyászati Társaság legfeljebb két embrió beültetését javasolja a 35 éven aluli nők esetében, és az orvosokat arra buzdítja, vegyék fontolóra az egyetlen embrió beültetését.

Az egyik iowai termékenységi központ nemrégiben megjelent tanulmányából az derült ki, hogy a sikeres terhességek száma azt követően sem csökkent, hogy a klinikán bevezették az egy embrió politikáját.

Az új spanyol kutatást 1159 egyes és 523 ikerterhesség adatai alapján készítették a Barcelonai Egyetemi Kórház központban (egyik sem egypetéjű ikerpár). Az ikerterhességek hetvenkét százaléka hozott kettős élve születést, bár a kutatók csak 58 százalékos arányt vártak. Fernando Miro elmondta, hogy az élve születések arányának az egyes és az ikerterhességek közötti eltérése a 33 éven felüli nők esetében volt a legkifejezettebb. A kutatócsoport szerint az eredmények arra utalnak, hogy „a társ embriókban valamilyen elégtelenség volt jelen”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje