szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jóllehet a hét alapérzés egyike és fontos evolúciós szerepet tölt be, az undorral csak a közelmúlt kutatásai kezdtek behatóbban foglalkozni.

Az undor például korántsem csak a finnyáskodás jele, hanem sokszor a szervezetre esetlegesen leselkedő fertőzésveszély váltja ki. A legtöbben ugyanis a rohadt ételeken, romlott húson kívül például a vér, a genny, a hányadék, az emberi ürülék vagy a sebészeti beavatkozásra, a szexuális erőszakra utaló képek láttán kezdenek szédülni és öklendezni.

Amíg más alapérzéseknek, így a félelemnek, a haragnak vagy az örömnek a megnyilvánulásairól és a személyiségre gyakorolt hatásairól könyvtárnyi irodalom született, az undort csupán az utóbbi két évtizedben kezdték behatóbban kutatni. Az összegyűlt tudományos eredményeket mutatták be a minap Németországban rendezett undorkonferencián, ahol nemcsak tárgyuk evolúciós szerepéről értekeztek a kutatók, hanem egyebek mellett arról is, hogy az miként hozható összefüggésbe a morális ítélőképességgel vagy a társadalmi csoportok közti feszültségekkel.

A teljes cikket a HVG e heti számában olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp