szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú készítmény hatása eltérjen egymástól? A kérdés különösen aktuális most, amikor a kormány a generikus készítmények felé tereli a betegeket. A Száz kémiai mítosz című könyv is szentel a támának egy fejezetet.

A gyógyulás nemcsak a gyógyszerek hatóanyagain múlik, pszichés tényezők is szerepet játszhatnak ebben. De elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú készítménynek más hatása lesz? A generikumok ugyanis az originális szerek másolatai, ugyanazzal a hatóanyaggal, csak más csomagolásban, más névvel – olvasható a Száz kémiai mítosz című könyvben, amelyben a szerzők tévhiteket, félreértéseket igyekeznek helyretenni. Mi most a generikumokkal foglalkozó fejezetből szemezgettünk.

Egyre inkább megfigyelhető, hogy egyes országok egészségügyi rendszere a hasonmás szerek támogatásával igyekszik spórolni a gyógyszerkasszán, ahogy a magyar kormány is elindította a generikus programot, amelytől évente 20-25 milliárd forint megtakarítást remélnek. Az úgynevezett másolatok ugyanis akár több száz forinttal is olcsóbbak lehetnek – a költséges vizsgálatokat, amiket a fejlesztő gyógyszercég már elvégzett, nem kell megismételni.  (Egy új hatóanyag kifejlesztése éveket vesz igénybe, a költségek pedig az egymilliárd eurót is elérhetik.) Így lehetséges, hogy akár 25-50 százalékkal olcsóbban kerülhet patikába az a hatóanyag, amelyen már nincs szabadalmi védettség, más kiszerelésben, más névvel.

©

Az elengedhetetlen a generikumoknál is, hogy biológiailag egyenértékű legyen az originális készítménnyel, azaz ugyanolyan hatóanyagot ugyanolyan dózisba és formában tartalmazhat. A két terméktől terápiás szempontból is ugyanaz várható: a beteg kezelése bármikor folytatható a másik szerrel. Legalábbis elméletileg, a valóság azonban sokszor rácáfol erre. Előfordul, hogy a beteg a váltás után a hatás megváltozásáról számol be. De hogyan lehetséges ez?

Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem kutatója szerint az ilyen esetek zöménél pszichés tényezőkről van szó. Ha a beteg az évek óta szedett gyógyszerében bízik, és gyanakvással fogadja az újat, az elég lehet ahhoz, hogy hatástalannak érezze az orvosságot, netán mellékhatásokról számoljon be – még akkor is, ha mindez nem mutatható ki. 

Placebo és nocebohatás

A placebo-, illetve nocebohatásán kívül más tényezők is szerepet játszhatnak a hatásbeli különbségekben. A gyártás során felhasznált segédanyag is eltérhet például, ami ugyanúgy befolyásolhatja a hatást.

Azoknál a gyógyszereknél, amelyek csak meglehetősen szűk koncentrációtartományban hatásosak – nagyobb mennyisében mellékhatásaik és mérgező hatásuk érvényesül, míg kisebb koncentrációban hatástalanok – a hasonmás készítmények közötti váltás nem kívánt hatásokkal járhat. Epilepsziás betegeknél már megfigyelték, hogy bár ugyanazt a hatóanyagot ugyanolyan adagban kapták, a vérben kialakuló koncentráció kis mértékű eltérése a rohamok gyakoriságának növekedését okozta.

A könyv ugyanakkor hangsúlyozza, igen rikán fordulhat az elő, hogy a generikum hatásossága eltér a korábban szedett origonális szerétől, csak bizonyos betegségeknél tapasztalhatnak a fent említett esethez hasonló problémákat, amely ráadául kellő körültekintéssel kiküszöbölhető.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot