szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Agy- és szemproblémák mutathatók ki azoknál az asztronautáknál, akik legalább egy hónapot az űrben töltöttek - állapították meg amerikai kutatók. A Radiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 27 olyan űrhajós mágneses rezonanciás (MRI) felvételeit elemezték, akik átlagosan 108 napot töltöttek el az űrben vagy űrhajó fedélzetén, vagy a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrhajós missziók tipikusan néhány hétig tartottak, míg a Nemzetközi Űrállomáson akár hat hónapot is eltöltöttek a legénység tagjai. Egy űrhajósokat szállító Mars-misszió másfél évig tartana, ha a közeljövőben valósulna meg.

Azoknál az űrhajósoknál, akik összesen legalább egy hónapot eltöltöttek az űrben, a kutatók különböző szövődményeket találtak, amelyek hasonlatosak egy olyan szindróma tüneteihez, amelyet az agyat ért ismeretlen eredetű, koponyán belüli nyomás okoz.

A tünetek között van a látóideg körüli többlet agy-gerincvelői folyadék megjelenése. Ezt a szövődményt a tanulmányozott űrhajósok 33 százalékánál tapasztalták. A szemgolyó hátuljának ellaposodását az asztronauták 22 százalékánál figyelték meg.

Tizenöt százalékuknál domborodott ki a látóideg és 11 százalékuknál mutatkozott elváltozás a látóidegek között elhelyezkedő agyalapi mirigyben, valamint annak aggyal való összeköttetésében.

"A mikrogravitáció által kiváltott koponyán belüli nyomásnövekedés elméleti kockázati tényezőt jelent és a hosszú távú űrutazások lehetséges határát" - mondta Larry Kramer kutatásvezető, a Texasi Egyetem munkatársa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik