Szükségállapot hirdettek Dallasban a nyugat-nílusi vírus miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egészségügyi szükségállapotot hirdetett szerdán Dallasban a Texas állambeli város polgármestere a nyugat-nílusi vírus vészes terjedése miatt.

Mike Rawlings azért tartotta sürgetőnek a rendelet kiadását, mert az utóbbi időben egyre több fertőzésről érkezett információ.

Texasban az év eleje óta tizenhét ember halálát okozta a vírus, a legtöbb haláleset Dallasban volt. A polgármester azzal indokolta radikális lépését: nem akarja, hogy további halálesetek terheljék a lelkiismeretét. 

A dallasi hatóságok kérni fogják Texas államot, hogy a város egész területén szervezzék meg a kórokozót terjesztő moszkitók irtását. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az ilyen mértékű szúnyogirtáshoz öt fertőtlenítő repülőgépre lesz szükség. 

Az AFP emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban a nyugat-nílusi vírus az év eleje óta 693 megbetegedést okozott, 26 ember belehalt a fertőzésbe. Ugyanebben az időszakban csak Texasban 381 ember kapta el a kórt, Dallasban legalább tizennégy ember vesztette életét a 128 megbetegedett közül. 

Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamban észlelték a vírusfertőzést, az esetek 80 százalékát Texasban, Mississippiben és Oklahomában jegyezték fel. 

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt.    

A  vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. 

Az esetek egy részében a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, amely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.