szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sztatin nevű, koleszterinszint-csökkentő gyógyszer hatására csökkent a zöldhályog kialakulásának valószínűsége.

Azoknál az embereknél, akik sztatint szedtek koleszterinszintjük csökkentésére, kisebb valószínűséggel jelentkezett a zöldhályog leggyakoribb formája - állapították meg több mint 300 ezer ember adatainak elemzésével amerikai kutatók.

A Michigani Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy nyolc százalékkal kisebb volt a zöldhályog kialakulásának kockázata azok körében, akik két éven át sztatinokat szedtek azokhoz képest, akik nem szedték a koleszterinszintet csökkentő szert - derült ki az Ophthalmology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányból.

"A sztatinok zöldhályogkockázatot csökkentő képessége több tényezőre vezethető vissza, ezek között van, hogy javul a látóideg és a retina idegsejtjeinek vérellátása, egyúttal növekszik a csarnokvíz kiáramlása, amely csökkenti a szemnyomást" - magyarázta Joshua Stein kutatásvezető, aki szerint eredményeik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megmentsék emberek ezreinek a látását.

A zöldhályog több mint 2,7 millió 40 évesnél idősebb amerikait érint. Kezelés nélkül látásvesztéshez, majd vaksághoz vezethet, mert a szemnyomás fokozódása miatt károsodik a szem látóidege, amely a retinából az agyba szállítja a képalkotáshoz szükséges jeleket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég