szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

Akár néhány perc alatt is megszerezhetnénk a védettséget, ha a szaktárca engedélyezné: a patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás - derül ki a Világgazdaság hétfői cikkéből. Mindez bevett gyakorlat Írországban, Portugáliában és az USA-ban is.

Már a szaktárca előtt van a Magyar Gyógyszerészi Kamara javaslata, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás - értesült a Világgazdaság.

A lap hétfői száma szerint a feladatra a mintegy 2300 gyógyszertárból jelenleg nagyjából 300 lehet alkalmas. Az influenza elleni oltás patikákban való beadása nem új megoldás, számos országban - például az USA-ban, Írországban, Portugáliában - bevett gyakorlat.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főorvosa szerint ez számos előnnyel járna: az érintettek a jelenleginél sokkal gyorsabban, néhány perc alatt megszerezhetnék a védettséget, s érezhetően növekedhetne a beoltott felnőttek aránya. Az aktív felnőttek nagyon sokszor csak azért nem szereznek védettséget, mert nincs idejük végigjárni a recept felíratásából, a vakcina kiváltásából és az oltás beadatásából álló útvonalat, ami akár egy egész napot is igénybe vehet  - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!