szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Az m1 új délutáni műsorába sikeres nőket hívnak meg, hogy beszéljenek a lét elviselhetetlen könnyűségéről, de legtöbbet végül csak Jakupcsek Gabrielláról tudunk meg.

II. Erzsébet
©

II. Erzsébet retiküljében egy gondosan összehajtott öt fontos bankó mellett egy tízest is tart, arra az esetre, ha a vasárnapi misén esetleg bőkezűbb lenne, mint általában. Ám az egyik királyi szolgáló, aki könyvet is írt, felfedte a híres Launer táska titkait: van benne például egy kis akasztó, amire az asztalnál el tudja helyezni a kézitáskáját a 87 éves uralkodó, egy kis tükör és rúzs, ha gyors utánsminkre lenne szüksége, de egy a retikül legmélyebb bugyrait is kifordító írás szerint a gyerekeitől kapott kabalákat és családi fotót is tartalmaz az elengedhetetlen kiegészítő. A brit királynőnek azért is különös fontos a Launere, mert ezzel jelez a segítőinek a protokolláris eseményeken: jól érzi-e magát, vagy unatkozik.

Kádár Jánosné kígyóbőr reti- avagy ridikülje is legendás volt, az OSA Archívumban nemrégiben kiállították titkaival együtt: a kommunista first lady Szimfónia cigarettát tartott benne, műkígyóbőr pénztárcát, kontytűt, zsebtükröt és tölgyfalevél alakú hajcsatot.

A női kézitáska misztériuma tehát kissé túl van spilázva. Ez már szinte ridikül, azaz: nevetséges, franciául ugyanis ez is a jelentése a szónak. Mégis ezt az írásformáját választották a latin eredetű, és franciából átvett kifejezésnek, amikor el kellett nevezni az m1 új délutáni matinéját, nem a retikült – hogy ebben nem volt tudatosság, abban csak reménykedni tudunk. Jakupcsek Gabriella arra vállalkozott, hogy a lehető legkomolytalanabb időben becsábítsa a negyvenes nőket a képernyő elé, a célcsoport pedig arra enged következteni, hogy kezdik feladni a görcsös fiatalítási kényszert a köztévénél. Ezért nem volt Novodomszky tütüben, még ha a vendégférfi, Kamarás Iván abban szereti igazán látni a nőket, mert az anyja balett-táncos volt.

A koncepció szerint három valamiben sikeres és/vagy híres nő beszélget Jakupcsekkel minden nap a női lét legmélyebb bugyrairól, amihez félidőben csatlakozik egy pasi, hogy megerősítse, vagy ellentmondjon, vagy csak élvezze egy kicsit, hogy a hölgyek elkezdik tekergetni a hajukat a jelenlétében. Az első műsorból ugyanaz derült ki, mint Kádárné és II. Erzsébet táskájáról: annyira azért nem érdekes belülről. Még ha előkerülne egy használt zsebkendő, vagy egy tampon, esetleg egy óvszer! De ez sem nagy szám, mert legfeljebb arra a következtetésre jutunk, hogy vannak a nő életében időszakok, amikor a nemkívánatos testnedveket kordában kell tartania.

50 percben a női lét rejtelmeiről beszélgetni három egymásnak többé-kevésbé idegen szereplővel (plusz Jakupcsekkel, aki azért a legszívesebben mégiscsak saját magáról beszél), plusz egy híresen férfias (exmacsó) férfival, merész vállalkozás. Mert Jakupcsek lehet, hogy nagyon jól néz ki x évesen (a Vili-veréb-frizurától eltekintve, kék szaténruhája igazán ízléses volt), és már van tapasztalata a műsorvezetésben, nem egy Oprah Winfrey.

Jakupcsek Gabriella
©

Nehezen jutott például túl a műsor az érthetetlen módon itthon kötelező hízelgési körökön, és csak Tordai Teri tudott pár felületes, de talán hasznos dolgot hozzáadni a sablonosra festett női léthez: önbecsülés kell a nőnek, a férfihoz meg türelem, s gondoskodás. Ő talán nem volt elég türelmes és gondoskodó, az önbecsülés meg azért nem jött be, mert itthon nem szokás, ezért aztán sokat nem ért el vele, legalábbis a párkapcsolatokban nem.

Novodomszky maradt a sterilen tökéletes és tökéletesen steril magyar álomnő, aki mindent megcsinál: mindig mosolyog, mindig vasal. Na jó, főzni nem tud annyira, hoppá, végre, valami, de mégsem, mert azért persze főz is, csak nem jól. Dr. Szabó Dóra kutatódoktort meg mintha csak azért rakták volna oda, hogy legyen egy alibicivil. Annyit azért hálistennek megtudtunk, hogy vannak olyan nők, akik nem annyira főznek, de nem is vasalnak, de még az anyagiakat is a férjükre bízzák, viszont tök okosak és valóban minden téren sikeresek. Ehhez képest ő jutott legkevésbé szóhoz, pedig amit a többiek elmondtak, azt a Kiskegyed is lehozta már.

A műsor első részét ezen a linken megtekinthetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukács Andrea Plázs

Novodomszky, az aktuális dög: dal a nagy duett ellen

Novodomszky lábat villantott, bár ne tette volna. De nem csupán A Dal ügyeletes sztáröltöztetője szolgált meglepetésekkel, A Nagy Duett második szériájának premierjén is volt mit nézni. MTVA-Super tv2 stíluspárbaj.

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés