szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hétvége után megjelentek az első lesült arcok az irodában. Nagy öröm, hogy jó az idő, az eszetlen napimádás azonban veszélyes, még tavasszal is: nem mindegy, mennyit vagyunk a napon, hogy kenjük magunkat és mennyit költünk a naptejre. Itt vannak a válaszok.

Védekezés nélkül

Bőrtípustól függően 10-20 percig szabad a bőrgyógyász szerint védelem nélkül a napon maradni, az, hogy 10 vagy 20, a bőrtípustól függ, de a közép-európaiak általánosságban hosszabb ideig lehetnek a napon, mint az északiak. Olvassa el a bőrtípusokról szóló cikkünket.

Kelly Osbourne nem védekezett a hétvégén
©

Védelemmel

Az alapszabály, hogy annyi idővel többszöröződik meg a napon még egészségesen töltött idő, ahány faktoros termékkel keni magát az ember. Egy 15 faktoros krémmel tehát egy közép-európai, nem túl érzékeny bőrtípusú napimádó, 15-ször húsz percet tartózkodhat a napon: tehát 300 percet, ám arra is figyelmeztet a szakértő, hogy vannak tényezők, melyek csökkenthetik az időtartamot: az izzadás, a ledörzsölődés, és természetesen az úszás, ezért ajánlatos a kiszámolt időnek nem több mint 75 százalékát napon tölteni. Az is lényeges, hogy az utánkrémezéssel nem nullázódik le a napozási idő, hanem le kell vonni a már napon töltött időt, vagy árnyékban pihentetni a bőrt, majd újrakezdeni a napimádást.

Mennyi naptejet kell használni

Tetőtől talpig 30-35 ml szükséges a bőrgyógyász szerint a gondos krémezéshez, azaz egy 100 milis tubusnak a harmadát kell elhasználni egy kenésre. Van az úgy nevezett kétujjas-szabály: a kinyújtott mutató- és középsőujjra felvitt krém számít egy egységnek, két egységnyit kell felhordani arcra és nyakra, kettőt mellkasra és hasra, kettő-kettőt a karokra, a combokra, és az alsó lábszárakra.

Elindult a napszezon
©

Mikor kell felkenni?

Fél órával azelőtt, hogy napra megyünk, hogy rendesen beszívódjon.

Milyen magas a faktor?

Minél magasabb, annál jobb. Egy tavaly nyári jelentés szerint Közép-Európában minimum 30 faktoros napvédelem ajánlott, ez a hegyekben és víz mellett növelhető. De nem kell félni, ugyanis tévhit, hogy nem barnulunk le a magasabb faktorszámú napolajtól: csak tovább tart.

Árnyékban is szükséges a védelem?

Kell, ugyanis a napsugarak 50 százaléka árnyékos helyeken is hat, ez viszont azt is jelenti, hogy megduplázhatjuk a fent kiszámolt napozási időt.

Mely testrészek a legérzékenyebbek

Napterasznak is hívják az orrot, a fület, és a vállakat. Ezek a kiálló testrészek hajlamosak hamarabb megpirulni, de a fejbőr egészére érdemes gondosabban odafigyelni, ezért a fejfedő használata különösen ajánlott a krémezés mellett. A haj lefedése azért is fontos, mert a nap szárítja a fejszőrzetet, a szemöldököt sem árt, ha takarja a napszemüveg.

©

Tej, gél, olaj vagy spray?

A „normális” bőrre megteszi a naptej, az arcra érdemes olyan krémet használni, ami nem tömíti el a pórusokat. Az olaj a szárazabb bőrűeken segít, a lényeg, hogy minél kevesebb illat- és mesterséges anyagot tartalmazzon, bármilyen konzisztenciát választunk.

A drágább, jobb?

A stylebook.de cikkéből kiderül, nem függ az ártól a hatásfok, érdemes a drogériákban a napolajpolc előtt némi időt szánni arra, hogy mit írnak a dobozra. Azok az olcsó márkák, melyen például a Stiftung Warentest pecsétje sehr gut, azaz nagyon jó értékeléssel szerepel, lekörözhetik a drága márkákat. Egy német termékteszten például a luxusmárka Lancaster napolaja, a drágább Avon A New Solar Advance Suns­creen Body Mist és az eco homoktövis és olivás napkréme csupán jó eredményt ért el, míg a dm márka Sun dance a 2012-es teszten a legjobb helyezést érte el, de az Aldi és a Rossmann saját márkái is előrébb végeztek, mint a drágább termékek.

Bőrrák

Nem akadályozza meg, ám csökkenti a rizikót. Az a tévhit viszont, hogy a naptej rákot okozna, már rég megdőlt.

Naptej jövet-menet?

Munkába, bevásárlókörútra, parki sétához: azaz a városban szaladgálva is szükség van némi védelemre a tűző nap ellen, legalább az arcot, a karokat és a vállat kenjük be, mielőtt elindulunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

7 hiedelem a napozásról: melyik igaz?

Már nem az a kérdés, hogy napozzunk-e vizes bőrrel, sokkal inkább az, kimerészkedjünk-e egyáltalán a légkondicionált irodából. Nyilván nem árt számba venni a sorozatos figyelmeztetéseket, és jó ha tudjuk, mi igaz ezek közül, illetve mi számít puszta riogatásnak. Összegyűjtöttünk néhány hiedelmet, nézze meg, melyik igaz, melyik nem és melyik csak részben.

R.A. Plázs

5 tanács a napozáshoz

Hajszálvékony a határ az egészséges és veszélyes napozás között. Kísérletezni egészségtelen és fölösleges. Segítünk lebarnulni.