szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Új Széchenyi-terv keretében 300 millió forintot nyert Gyöngyös önkormányzata az ország legmagasabban fekvő tava, a mátrai Sástó revitalizációjára, illetve ökoturisztikai fejlesztésére – jelentette be szerdán Gyöngyös-Sástón a település szakmai alpolgármestere (független).

Az erről szóló megállapodást már megkötötte a város a fejlesztési ügynökséggel – közölte sajtótájékoztatón Réthy Béla. Mint elmondta: a munkálatok során eltávolítják a tómederből az iszap egy részét, az elszaporodott vízi növényzetet, illetve már kitakarították a tómedret vízzel ellátó árokrendszert. A rehabilitáció mellett, a támogatás nyomán egy turisztikai oktató- és látogatóközpontot is kialakítanak, ahol a Mátra élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Korszerűsítik a gyalogos utakat, új parkolókat, a térség vízi és szárazföldi élővilágát bemutató tanösvényeket alakítanak ki, felújítják a tó fahídjait, de csillagvizsgáló, játszótér és egy teraszként is szolgáló csónakstég is szerepel a tervek között. A munkálatok a közbeszerzési eljárásokat követően kezdődhetnek el, a projekt zárásának időpontjáról pedig a támogatói megállapodás megkötésekor döntenek – mondta Réthy Béla.

Faragó László, a város polgármestere (Fidesz) arról szólt, hogy az elmúlt időszakban mintegy 840 millió forintnyi támogatást nyert a város uniós pályázatokon, most pedig újabb egymilliárd forintnyi támogatáshoz jut a település, illetve az intézmények. Ez az összeg a Sástó revitalizációján túl tartalmazza a városban működő három iskola, illetve egy idősotthon korszerűsítését, fejlesztését – mondta az önkormányzati vezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!