szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az USA történetében egészen mást jelent a gengszter – vagy más néven Mob –, mint a világ többi részén. Így igazán nem csoda, hogy múzeumot szenteltek a maffia-gengszter históriának. Hol másutt is, mint Las Vegasban. Persze lehetne akár Chicagóban vagy New Yorkban is, hiszen mindkét város büszkélkedhet máig élő gengszterlegendákkal.

  

Az egyik legrégebbi Las Vegas-i házban – egy 1933-ban épült posta- és törvényszéki épületben – kialakított múzeum azért nem csak a rettegett bűnözök személyes tárgyait, dobtáras géppisztolyait, fotóit, cigarettatárcáit stb. mutatja be. De azt a tárgyalótermet is, amelyben a gengsztervilág „alkonya”, vagyis az ellenük indított hajtóvadászat 1952-ben elkezdődött. A 800 (!) tanú meghallgatásával ugyanis kezdetét vette a hatalmassá nőtt – 1950-ben 15 milliárd dolláros szerencsejáték üzletet ellenőrző helyi gengsztervilág – árnyékgazdaságának felszámolása. A meghallgatásokat és a koronatanúnak tartott Bugsy Siegel – akinek nevéhez fűződik 1946-ban az első igazán jelentős Las Vegas-i hotel, a Flamingo nyitása is – vallomását hét tévéállomás közvetítette egyenesben. A nevadai sivatagban létrehozott szerencsejáték-városnak az igazán nagy fellendülést azonban a kubai forradalom adta, hiszen 1959 előtt Havanna számított a szerencsejátékok Mekkájának. (A híres National Hotel a másik hírhedt maffiózó, Lucky Luciano fennhatósága alatt működött.)

©

A bűn interaktív múzeumában nemcsak élethű dobtáras géppisztolyokkal lehet a gengszterekre lőni, de látható az a fodrászszék, amelyben az Albert Anastasia névre hallgató maffiózó kivégezte Umberto nevű kollégáját. Hallható az 1963-as Kennedy-gyilkosság gyanús részleteiről szóló beszámoló, tesztelhetőek az első térfigyelő és lehallgató rendszerek. A múzeum boltjában megvásárolható minden, ami - különösen egy amerikainak - érdekes lehet: a műanyag géppisztolytól a börtönnaplón át a rendőrségi táskáig és gengszterképekkel díszített trikókig terjed a kínálat. A látogató pedig azzal a megnyugtató érzéssel távozhat a patinás épületből, hogy Amerika bűnös múltja, a maffiózók világa egyszer s mindenkorra lezárult…  

  

 www.themobmuseum.org

/ A teljes cikk a Business Traveller Hungary magazin 2013. októberi számában olvasható, illetve a magazin online oldalán /

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire