szerző:
hvg.hu

Újra normális életet élhet az a kazah származású nő, akinek sugárkezeléstől keletkezett hatalmas lyuk az arcán. Az orvosok félrediagnosztizálták, azt hitték, hogy rákos, ezért kapta a durva kezelést. A 30 éves Lessya élete tönkrement, végül unokatestvére segített neki. Az egyesült államokbeli Louisville-ben ingyen hozzák helyre az arcát.

Lessya Kotelevskaya élete több mint tíz éve rémálom: a lyuk miatt csak úgy tud enni, hogy egy törölközőt szorít az arcához, nehogy kiessen az étel. A beszéd is gondot okoz neki. Férje 2007-ben elhagyta, és ruhaboltját is kénytelen volt bezárni, mert kinézete miatt sokan megszólták. Mivel van egy kisfia, dolgoznia kellett. Olyan munkát vállalt, ahol nem nagyon találkozott emberekkel, konditermet takarított például éjszakánként vagy télen homokot szórt az útra. Végül annyira lecsúszott már, hogy egy autómosó egyik helyiségében húzta meg magát.

Lessya 19 éves volt, amikor kazah orvosok utolsó stádiumos rákot diagnosztizáltak az állkapcsában. Mivel súlyosan hitték az állapotát, agresszív sugárkezelést kapott, ami kilyukasztotta az arcát, és tönkretette az állkapcsát.

Amikor unokatestvére rátalált, csont és bőr volt. A férfi Ukrajnába vitte, ahol kiderült, hogy valószínűleg félrediagnosztizálták a nőt.

A nő amerikai kezelőorvosa azt mondta: megfelelő eszközök és szaktudás nélkül könnyen rosszindulatúnak tűnhet az állkapocsban fejlődő jóindulatú daganat, valószínűleg ez történt Lessya esetében is.

Az egyesült államokbeli Louisville egyetemi klinikáján ingyen vállalták a helyreállító műtétet, amely egyébként több millió dollárba kerül. Az első operáció napja a tervek szerint november 14-e, ez egy előkészítő beavatkozás lesz, magát a rekonstrukciót pedig januárban végzik el.

A második műtét valószínűleg húszórás lesz. Lessya lábából vesznek ki egy csontdarabot, bőrt és ereket, ezekből alakítják majd ki az új állkapcsát.

Kezelőorvosa szerint náluk ez az eljárás tulajdonképpen rutinműtétnek számít, mert az Egyesült Államokban Kentuckyban van a legtöbb olyan beteg, akiknek a fejében vagy a nyakában fedeztek fel daganatot.

A félrekezelt nő történetét egy sajtótájékoztatón mesélték el újságíróknak. Lessya unokatestvérével, Oleggel jelent meg, arcán kötés takarta a hatalmas lyukat – derül ki a helyszínen készített fotókról, amelyeket egyebek mellett a Daily Mail Online és a Herald Sun tett közzé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

Stan Lee halála: a videojátékosok is gyászolják a legnagyobb képregényfigurák atyját

Stan Lee halála: a videojátékosok is gyászolják a legnagyobb képregényfigurák atyját

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

Hogy is van azzal a lélekharanggal?

Hogy is van azzal a lélekharanggal?

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán