szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szemérmes szépségverseny-realityval gurít nagyot az MTVA, melynek gyártásával a közelmúltban kormányközeli médiummá avanzsált TV2 húzónevét, Hajdú Pétert és stábját bízták meg.

Magyarország legszebb lányszülöttje után kutat a közmédia – az MTVA profiljába nehezen illeszthető bele a reality jellegű szépségverseny formulája, ám a kormány médiapiaci nagybevásárlásának köszönhetően a közmédia immár házon belülről kap kertévés segítséget a feladathoz. A Magyarország Szépét ugyanis nem más szállítja, mint a TV2 több, változatos minőségű, színes-szagos műsorát is jegyző Hajdú Péter és stábja. Ők a legjobb praktikáikat latba vetve asszisztálnak a közszolgálati projekthez, szükség esetén huszárvágással irtva az esetleges összeférhetetlenségeket.

Véletlen egybeesés

“Én a kereskedelmi tévézésből jövök, ahol a nézettség az első, az MTVA viszont egy nagyon konzervatív közeg: ide nem jöhet a popsi meg a cici” – mesélt a Magyarország szépe pénteki előválogatóján a hvg.hu-nak Hajdú, aki nem győzte hangsúlyozni: az, hogy a TV2 stábja épp a csatorna sokat ostorozott, szövevényes tulajdonosváltása után kezdjen a közmédiának műsort gyártani, csupán véletlen egybeesés. A műsorvezető-producer elmondása szerint a kooperációról való döntés meghozatalakor őt és csapatát szigorúan szakmai érvek és eddigi teljesítményük alapján választották ki a feladatra.

A műsor egyébként volumenét tekintve kiemelkedik a Magyarországon megszokott, lokális szépségverseny-mezőnyből: az országos casting során kiválogatott lányok közül senki nem megy haza üres kézzel, a szponzori felajánlásokból ajándékautó és készpénznyeremény is futotta. Arról nem is beszélve, hogy a győztes nemzeti színekben indulhat az októberben, Londonban esedékes soron következő Miss World versenyen.

Óvni és óvva lenni

Hajdú szerint semmi furcsaság nincs abban, hogy az MTVA egy, a brandjébe mérsékelten illeszkedő formulával próbálkozzon, hiszen “világszerte megszokott, hogy az ilyen típusú szépségversenyek a közszolgálati csatornákon futnak.” A műsort kiváltképp kompatibilissá teszi, hogy – mint azt megtudtuk –, a Magyarország szépe a nyíltan szexuális töltetű, a telt idomok kihangsúlyozásáról elhíresült Miss Universe versenyekkel szemben a jóval szemérmesebb Miss World-szériák sorát gyarapítja majd, ahol a testi adottságokkal egyetemben a szellem is megmérettetik.

Hajdú ennek megfelelően jó véleménnyel van a versenyzőkről is: “Ha szépségversenyről beszélünk, egyből az ugrik be, hogy ezek a lányok biztos mennyire buták. Mi viszont erre is figyeltünk, menj csak oda, beszélgess velük: persze van, amelyik jobban, van amelyik kevésbé értelmes, de alapvetően mindannyian tudnak kommunikálni.”

A Magyarország Szépe tehát igyekszik a lehető legmesszebb kerülni a klasszikus húspiac címkéjétől, bár a közerkölcs ilyen mértékű bebugyolálása néha még a műsor készítőinél is kicsapja a biztosítékot.

Semmit a szemnek

Hajdú szerint ugyanis visszafogottság ide, visszafogottság oda, az MTVA erkölcscsőszei sok esetben hajthatatlanok és egyenest az utómunka során gyomlálják ki a túl merésznek ítélt elemeket. “Van, hogy a lányok bizonyos mozdulatait túl kihívónak találják, így azokat ki kell vágni, de például a felhasznált betétdalok szövegében sem lehet erotikus utalás. Ha mégis akad ilyen, akkor az egész dalt, de legalábbis a kritizált sort biztosan le kell cserélni” – mondta Hajdú hozzátéve, annak azért kifejezetten örül, hogy a lányok bikinis fordulóját mindezek ellenére sikerült műsorban tartaniuk.

A Magyarország Szépe gyártásvezetője, Vízvárdy Bence szerint a fenti módszerek és esetek teljesen normálisak egy olyan partnerviszonyban, melyben a műsor készítői tiszteletben tartják a befogadó platform értékrendjét. “Minden csatornának vannak igényei, vannak elvárásai azzal kapcsolatban, pontosan milyen tartalmat szeretne a saját felületén megjelentetni. Természetes, hogy most, ebben a szituációban a közmédiának igyekszünk megfelelni” – magyarázta frappánsan az alacsony ingerküszöböt a hvg.hu-nak Vízvárdy.

A Magyarország szépe 90 perces, nagyszabású gálája reklámok és megszakítás nélkül, élő adásban lesz látható július 20-án az M1 és Duna World közszolgálati csatornákon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Kivonul Magyarországról az Aegon

Kivonul Magyarországról az Aegon