szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb jelentőséget kap a gyakorló anyák életében az úgynevezett "me-time", az az idő, amikor csak magával foglalkozhat a leterhelt nő. A család, a háztartás és a karrier összeegyeztetése miatt manapság a nők sokkal nehezebbnek ítélik meg az anyaságot, mint régebben, és ha kívánhatnának, legszívesebben egy kis időre elszabadulnának a kötelességektől.

F megvolt, szart se ért, az A-ért ölni tudnék. Az Anyúzda című Facebook oldalon hatalmas népszerűségnek örvend egy lista, mely A-Z-ig sorolja, hogy mit kérnének az anyukák Anyák Napjára. Kommentekben lehetett kiválasztani a vágyott ajándék betűjelét. A virágot (B) kérték a legkevesebben, a nyugit (A) a legtöbben. De sokan jelölték meg a kimenőt (N), vagy a "bármit, csak üssön ki pár órára" (U) lehetőséget. Az (F) az erős nyugtatót, a Xanax-ot jelenti.

©

A mókásnak tűnő kívánságokat azért nem árt komolyan venni, még ha nem is állnak teljesen összhangban a hvg.hu nem reprezentatív kutatásával, amellyel mi is azt próbáltuk kideríteni, hogy minek örülnének a legjobban az édesanyák, és ehhez képest mit kapnak Anyák napjára. A legtöbbjüknek az a vágya, hogy legyen együtt a család (35 százalék), másodikként pedig azt a választ jelölték, hogy megteszi a virág is (22 százalék). A mi olvasóinknak csupán 7 százalék jelölte be, hogy nyugalmat szeretne.

Me-time

Olvasóink 58 százaléka virágot ad az édesanyjának, 17 százalék valami egyedi, személyes ajándékkal kedveskedik neki, és csak 7 százalék kíváncsi arra, hogy valójában mire van szüksége. Alig akad valaki (1 százalék), aki ajándékféleképpen megkönnyíti az anyja életét. Azt nem tudjuk, hogy milyen korú, és hány gyermekes anyukák szavaztak a portálunkon - az Anyúzdáról viszont lehet tudni, hogy jellemzően kisgyermekes anyákat tömörít a Facebook-csoportjában.

Egy 2012-es reprezentatív kutatásból pontosabb képet kapunk az anyákról, és arról, hogy miért lehet fontosabb a fiatal anyukáknak a szabadidő és a nyugalom, amire angolul már külön terminust találtak ki: a me-time (magyarul én idő) fontos topik az anyukás, szülőséggel foglalkozó szakirodalomban. Az Ausztráliában készült felmérésben 30-34 év közötti anyák ugyanis jóval kevesebb időt tudnak magukra fordítani: naponta átlagosan 33 percet, míg a 40 felettiek 45 percet. Az összes megkérdezett átlaga pedig naponta összesen 39 perc. Ehhez képest a18-29 éves korosztály hetente 19,2 órát tölt a gyerekneveléssel, míg a 40 felettiek 14,1 órát. Az átlagos idő 16,7 óra, ami naponta két óra húsz percet jelent.

És, hogy miért fontos az a bizonyos me-time? Hogy megőrizze ép eszét. Akármilyen furcsán is hangzik, ez volt a legfontosabb ok, amiért az anyáknak szabadidőre van szüksége, legalábbis a megkérdezettek 73 százaléka ezt jelölte meg fő indokként. A 3-5 éves gyerekeket nevelő anyák esetében még többen hivatkoztak erre: 81 százalék állította, hogy azért akar kis időre megszabadulni a saját gyerekeitől, mert különben megőrül.

A kutatásban ezer anya vett részt, akinek 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, és azt akarta kideríteni, hogy manapság mennyi idejük van az anyáknak magukra, tudnak-e segítséget kérni másoktól, és vajon ma jobb-e, könnyebb-e anyának lenni, mint régen: lévén a technológiai újítások ezt indokolnák.  Erről megoszlanak a vélemények, az viszont biztos, hogy a mai anyák úgy érzik, több fronton kell megfelelniük, miközben a gyerekkel eltöltött minőségi időre is egyre nagyobb hangsúlyt illik fektetni – a felmérés szerint régen ez például kevésbé volt fontos.

Egy szar anya vallomása

Pár hete futótűzként terjedt egy blogbejegyzés az interneten, mely egy magát szar anyának tituláló nő tollából származott. A blogger felsorolta azokat az elvárásokat, melyet szerinte a társadalom, a család, illetve ő maga támasztana magával szemben, és amelyeknek nem tud megfelelni. A felsorolásban szerepelt az is, hogy magára mennyi időt szánhat, illetve mikor illene visszamennie dolgozni, és ehhez képest ő mit szeretne.

Szar Anya vagyok, mert alig várom, hogy visszamenjek dolgozni. Hiányzik a társaság, a beszélgetés felnőtt emberekkel, felnőtt témákról, a kényszer, hogy a farmer póló kombón kívül mást is felvegyek. Van egy zseniális amerikai humorista, Amy Poehler, aki a könyvében azt írja, hogy „Every mother needs a wife”, vagyis minden anyának szüksége van egy feleségre. Ez lehet a nagymama, egy bébiszitter vagy a bölcsi óvónő, valaki, aki segít nevelni a gyereked, amíg Te dolgozol vagy ügyeket intézel. Én hiszek abban, hogy minél több ember veszi körül a gyerekem, annál több szeretet és törődést kap. Nem kell félni, a gyerek nem hülye, továbbra is tudni fogja, hogy Te vagy az anyja.

Egy híres amerikai blogger hasonló írással szerzett magának népszerűséget. A több mint egymilliós rajongótáborral rendelkező Scary Mommy bejegyzésében azt írja le, hogy melyik anyát ítéli el a leginkább, majd hasonló sztereoítpiákat sorol fel, mint a magyar „szar anya”.

Az anya, akit a legjobban elítélek, több szabadidőre vágyik, és néha azt kívánja, hogy pár napot tölthessen a gyerekei nélkül. De miért van szüksége egyedüllétre? Hisz háztartásbeli, egész nap jóganadrágban lehet, és a kanapén fetrenghet. De most komolyan, hisz az egész élete egy szünidő! Az ironikus levelet, melynek a végén kiderül, hogy valójában ő maga az anya, akit a leginkább elítél,  majdnem 300 ezren osztották meg Facebookon.

 

(Nem) Fenékig tejfel

A média, a reklámok, de még a Facebookon látható ismerősök posztjai ennél még többet sugallnak: az anyaság csakis öröm és boldogság, amit fitten és mosolyogva kell megoldani a szerető családi körben, ahol mindenki csodálatosan érzi magát és persze kicsattan az egészségtől.

A valóság azonban mást mutat, az anyasággal ugyanis óhatatlanul együtt jár például a kutatások szerint az izoláció. Nagyon sokan: a fenti kutatás szerint 87 százalék már érezte magát egyedül a problémáival, ebből 12 százalék állandóan izoláltsággal küzd, 24 százalék általában, és 50 százalék pedig néhanapján érzi úgy, hogy kirekesztettként kell tengetnie a mindennapjait. Csupán 13 százalék állította, hogy soha nem érezte magát egyedül az anyai szerepben.

2013-ból találtunk egy közelebbi, németországi felmérést is, amely az anyák stressz-szintjét vizsgálta. Az ugyancsak ezer főn végzett reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a kiskorú gyermeket nevelők 75 százaléka érzi magát kiszipolyozva, méghozzá azért, mert a gyereknevelést, a háztartást és a karriert is kézben kell tartania. Azoknak pedig, akik teljes állásban vállalnak munkát, igen megterhelő a többszörös szerep, 90 százalékuk legalábbis erről számolt be.

A legnagyobb stresszről az öt évesnél kisebb gyerekek anyukái számolnak be, és a legfontosabb stresszfaktor a betegségtől és balesetektől való félelem– 37 százalékos arányban. Második helyen áll az iskoláztatással járó stressz (32 százalék), és csak utána a pénzügyi helyzetből adódó nyomás (21 százalék), ami egy szinten áll az otthoni veszekedésekkel (20 százalék) járó idegeskedéssel. De azért nem ilyen komor a kép: az összes megkérdezett 83 százaléka azt hozzáteszi, hogy a gyerekek pozitív hatással vannak az egészségükre: erőt és energiát adnak.

©

Míg nyugatabbra az anyák boldogság- és stresszfaktorai állnak középpontban, a világ kevésbe szerencsés helyein az alapján mérik fel, hogy jó-e anyának lenni, hogy egyáltalán túlélik-e a szülést. A képet a Save The Children szervezet által minden évben elkészülített jelentés is árnyalja, mely 178 országban vizsgálja az anyák helyzetét. A legutolsó 2014-es riportból kiderült, hogy Finnországban a legjobb anyának lenni, az első tízben pedig főként Nyugat- és Észak-Európai országok szerepelnek, megspékelve Ausztráliával. A jelentésben azt vizsgálják milyen egészségügyi, gazdasági, politikai helyzetben vannak az anyák. A legutolsó tízbe pedig Nyugat- és Közép-Afrika országainak anyáit sorolják: Szomáliában például minden 27 terhes nőből 1 meghal, ahogy minden 7 csecsemő is elhalálozik az ötödik születésnapja előtt.

A magyar anyák ezen a listán az 55. helyen állnak, a gazdasági és politikai helyzet az, ami lehúzza az országot. Ebben a témában nem is találtunk magyar felmérést, ezekről legfeljebb anyukák egymás között, blogokon, Facebook-csoportokban (mint a fent említett Anyúzda) és magazinokban beszélnek. Ha az anyák helyzetéről kutakodunk Magyarországon, leginkább a munkaerőpiacon való érvényesülésükkel kapcsolatos problémák kerülnek fókuszba.

Mitől boldog a magyar anya? - Olvassa el cikkünket a munka világába visszatérni vágyó magyar anyák helyzetéről

Ezek mellett luxusnak tűnnek a feljebb említett igény a nyugalomra és egy kis szabadidőre. Egy anyaságra specializálódott portálon például azt ajánlják azoknak az anyáknak, akik elégedetlenek a helyzetükkel, hogy minden este elalvás előtt sorolják fel, hogy miért hálásak, és máris sokkal könnyebb lesz.

Ezek alapján érdemes lenne újragondolni az Anyák napját? Érdekes adat, hogy például a német anyáknak nem igazán fontos ez az ünnep: csak 9 százalék gondolja, hogy igazán jelent valamit. Itthon viszont más lehet a helyzet: a mi kérdőívünk alapján csak 5 százalék nem szeretné, hogy megünnepeljék Anyák napján, a többiek elvárják a virágot, de még inkább a minőségi együttlétet.

És azért egy kis nyugalmat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött