szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Statisztikák szerint a magyarok harmadát, közel 3 millió embert érinthet a laktózintolerancia, és sokan nem is tudnak róla.

A statisztikák szerint Magyarországon közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket, mint például a csikaró hasfájást vagy a puffadást.

Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják, ezzel azonban a probléma  - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység - nem oldódik meg.

Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.

Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy a tejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Laktózintolerancia esetén nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózt tartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre, a természetes laktáz enzimet ugyanis egy-két rágótablettával is lehet pótolni.

Azt, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor figyeljünk oda az étkezésünkre, vagy pótoljuk a laktáz enzimet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!