szerző:
hvg.hu

A helikopterszülők kifejezést alig vezették be, máris egy újabb szülőtípus köröz a fejünk felett: a drónszülő. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival: ezeket apaként és anyaként nevelési stratégiáikba is beépítik, és példátlanul túlféltik gyermekeiket.

A helikopterszülők azok az új generációs anyák és apák, akik túlféltik gyermekeiket, és túlzott kontrollal megakadályozzák őket az önállóvá válásban – Írja a Pánpéterstop blog. Egyes kutatások szerint e jelenség hátterében a biztonságmánia állhat. Más tanulmányok szerint a gyermekeik "feje felett repkedő szülők" nagyobb valószínűséggel olyan országokban élnek nagyobb számban, ahol jellemzőbb a gazdasági egyenlőtlenség, az anyagi bizonytalanság. Ezeken a helyeken fontosabb szerepe van a kemény munkának, az iskolázottságnak a mindennapi érvényesülésben és karrierben: a szülők ezzel tisztában léve próbálják jobb teljesítményre sarkallni gyermekeiket.

©

Az idézett blogbejegyzés arra is kitér, hogy szakértők szerint szüleikkel ellentétben az 1970-es évek vége és a 2000-es évek elején születettek 86 százaléka próbálkozik elkerülni a helikopterszülőséget, viszont sokan közülük drónszülőkké válnak. A drónszülők babái már technológia által vezérelt bölcsőkbe, gyerekszobákba születnek, ahol vezeték nélküli légzésfigyelők, babamonitorok, szülői applikációk, smart home kamerák, mobiltelefon-nyomkövetők őrködnek minden léptük felett, melyekkel az Y-szülők képesek távolról is információt szerezni és optimalizálni gyermekeik szokásait, magatartását.

Míg az eddigi generációk gyermekgondozási és nevelési kérdéseikben szüleikhez fordultak, a mai fiatal szülők gyermeknevelési szokásaikat tekintve a kortárscsoport befolyása alatt vannak. Amennyiben tanácsra van szükségük, magabiztosan használják a rendelkezésükre álló blogokat, fórumokat, chat-szobákat vagy "internetes-szakértőkhöz" fordulnak. A drónszülők fegyelmezési taktikaként a technológiát is bevetik gyermekük szabadságának korlátozására: például nyomon követik gyermekük hollétét vagy korlátozzák mozgásterüket az úgynevezett geokerítés alkalmazással, de egyesek még gyermekeik szabadidős tevékenységét is megfigyelik, és az otthoni wifi jelszavakat is beállítják vagy megváltoztatják.

Mi lesz ennek a következménye? Milyenek lesznek az így felnövő gyerekek? – Korábban itt írtunk róluk, a szupermost generáció gyermekeiről és az alfákról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép