szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helikopterszülők kifejezést alig vezették be, máris egy újabb szülőtípus köröz a fejünk felett: a drónszülő. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival: ezeket apaként és anyaként nevelési stratégiáikba is beépítik, és példátlanul túlféltik gyermekeiket.

A helikopterszülők azok az új generációs anyák és apák, akik túlféltik gyermekeiket, és túlzott kontrollal megakadályozzák őket az önállóvá válásban – Írja a Pánpéterstop blog. Egyes kutatások szerint e jelenség hátterében a biztonságmánia állhat. Más tanulmányok szerint a gyermekeik "feje felett repkedő szülők" nagyobb valószínűséggel olyan országokban élnek nagyobb számban, ahol jellemzőbb a gazdasági egyenlőtlenség, az anyagi bizonytalanság. Ezeken a helyeken fontosabb szerepe van a kemény munkának, az iskolázottságnak a mindennapi érvényesülésben és karrierben: a szülők ezzel tisztában léve próbálják jobb teljesítményre sarkallni gyermekeiket.

©

Az idézett blogbejegyzés arra is kitér, hogy szakértők szerint szüleikkel ellentétben az 1970-es évek vége és a 2000-es évek elején születettek 86 százaléka próbálkozik elkerülni a helikopterszülőséget, viszont sokan közülük drónszülőkké válnak. A drónszülők babái már technológia által vezérelt bölcsőkbe, gyerekszobákba születnek, ahol vezeték nélküli légzésfigyelők, babamonitorok, szülői applikációk, smart home kamerák, mobiltelefon-nyomkövetők őrködnek minden léptük felett, melyekkel az Y-szülők képesek távolról is információt szerezni és optimalizálni gyermekeik szokásait, magatartását.

Míg az eddigi generációk gyermekgondozási és nevelési kérdéseikben szüleikhez fordultak, a mai fiatal szülők gyermeknevelési szokásaikat tekintve a kortárscsoport befolyása alatt vannak. Amennyiben tanácsra van szükségük, magabiztosan használják a rendelkezésükre álló blogokat, fórumokat, chat-szobákat vagy "internetes-szakértőkhöz" fordulnak. A drónszülők fegyelmezési taktikaként a technológiát is bevetik gyermekük szabadságának korlátozására: például nyomon követik gyermekük hollétét vagy korlátozzák mozgásterüket az úgynevezett geokerítés alkalmazással, de egyesek még gyermekeik szabadidős tevékenységét is megfigyelik, és az otthoni wifi jelszavakat is beállítják vagy megváltoztatják.

Mi lesz ennek a következménye? Milyenek lesznek az így felnövő gyerekek? – Korábban itt írtunk róluk, a szupermost generáció gyermekeiről és az alfákról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!